Flygplan med kondensstrimmor mot blå himmel

Dina val ger stor effekt

Varutransporter står för en stor del av världens globala utsläpp av växthusgaser. Du som kund kan göra viktiga val som påverkar vårt klimat. Genom att välja rätt transportsätt hjälper du till att minimera bland annat koldioxidutsläppen. Men det är inte alltid lätt att se hur stor skillnad olika transportsätt gör. Här ger vi dig några konkreta exempel.

Visste du?

När du väljer att ta hem en vara från Asien med båt kan du reducera utsläppen av växthusgaser med 96 % jämfört med om du hade valt flygfrakt. För en transport på 200 kg från exempelvis Hong Kong till Stockholm innebär det en besparing på ca 2,7 ton CO2e.

Flygtransport

I vårt exempel skickar vi varor som totalt väger 200 kg och en volym på 2 kubikmeter från Hong Kong till Stockholm. Första rutten går från Hong Kong till München där varorna lastas om. Sista sträckan går från München till Stockholm, fortfarande med flyg.

De totala utsläppen av växthusgaser för denna transport är 2826 kg CO2e.

Båt- och biltransport

I detta exempel tas samma vikt och volym, 200 kg och 2 kubikmeter, med båt från Hong Kong till Göteborg, via Rotterdam. Från Göteborg till Stockholm transporteras varorna på lastbil.
De totala utsläppen av växthusgaser för denna transport är 114 kg CO2e.

Så kan du minska ditt företags klimatavtryck

Genom att välja smarta transportsätt och planera logistiken kan vi tillsammans hjälpa åt att minska ditt företags klimatavtryck.

Så mycket CO2e kan du spara på transporter från Asien

När du väljer att flyga hem varor från Asien till Sverige belastar detta klimatet avsevärt mer än om du väljer att ta hem samma varor med båt och lastbil. Flera stora transportföretag har tagit fram egna beräkningsverktyg som hjälper dig att ta fram siffror på hur stor klimatbelastning din transport innebär. Ett mycket tydligt exempel kan du hitta hos DHL Carbon Calculator.

 

Planera din logistik

Vi ska inte sticka under stol med att båttransporter tar betydligt längre tid, speciellt från Asien till Europa. För att hantera detta behöver man naturligtvis planera sin logistik annorlunda.

Om man flyger 200 kg och 2 m2 två gånger om året så blir de totala utsläppet 5662,34 kg CO2e (WtW). Skulle du istället planera dina leveranser så att ni kan ta hem samma volym vid fyra tillfällen med båt skulle de totala utsläppen för din leverans blir 229,08 kg CO2e (WtW).

Våra logistikexperter kan hjälpa dig och ditt företag att planera leveranser så att vi tillsammans hittar en bra logistiklösning som både har ett så lågt klimatavtryck som möjligt samtidigt som det hjälper er verksamhets konkurrenskraft.

En grafisk jämförelse

Här är en grafisk jämförelse mellan klimatavtryck beroende på transportsätt och tillverkningskontinent.

Diagram över koldioxidutsläpp på transporter från Nordamerika

Nordamerika

 

Diagram över koldioxidutsläpp på transporter från Europa

Europa

 

Diagram över koldioxidutsläpp på transporter från Asien

Asien

 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *