encoders

Videoguide: Absoluta induktiva encoders!

Den som söker absoluta encoders för applikationer med motorer eller annan rörlig last bör inte missa denna fyra minuter långa video om design och mätning för verkligt tuffa förhållanden.

Den här gången är det Compotechs Tobias Åkerlind som går igenom teknologi och egenskaper hos Celera Motions Zettlex™ encoders. Du får bland annat veta hur de fungerar och hur det kommer sig att de lämpar sig när exempelvis potentiometrar och kapacitiva enheter skulle kunna visa sig opålitliga.

Men användningsområdet är absolut inte begränsat till tuffa utomhusapplikationer. Utformningens bredd och okomplicerad integrering innebär istället att Zettlex encoders är applicerbara inom en mängd områden. Ett exempel på det är förkalibrerade ultraserien med en noggrannhet som sträcker sig ända ned till ≥ 19 bågsekunder. Det gör denna ytters lämpad för medicinteknik och robotik.

Missa inte videon och hör av dig direkt till Tobias så berättar han mer!

Veckans häftigaste: Dansande robotar!

I vanliga fall sysslar Spot, Atlas och Handle med helt andra saker men de är helt klart dansanta och har sina moves. Nyproducerade filmer från dansgolven har annars inte hört till vanligheterna under 2020 men hos the Verge hittade vi undantaget i Boston Dynamics allra senaste film.

Förhoppningsvis så får dessa och alla andra dansanta robotar snart konkurrens av oss som kanske är mindre dansanta men av det lite mera mänskliga slaget.

Konstruerar du också dansande robotar? Det finns många fler att bli inspirerad av, exempelvis Dongbu Robotics blogg/case/robots-just-want-fun/

God Jul & Gott Nytt År!

Ett stort tack till alla våra kunder och leverantörer för alla fina samarbeten under året. Och tack alla ni som följer oss på bloggen, i våra sociala kanaler och som prenumerar på våra Spaningar.

Vi hörs alldeles snart igen och ser fram emot alla nya möjligheter som vi kan skapa tillsammans under 2021!

Veckans häftigaste: En supersafe display!

Den här displayen är det häftigaste jag har sett den här veckan! Äntligen finns det en superbra lösning för den som brukar glömma handspriten hemma och inte vill ta på alla knappar och displayer som finns lite överallt.

Den handlar om en panel som helt enkelt flyter ungefär tre cm ovanför displayelementet. Det är ju helt rätt eftersom beröringsfri teknik är något som önskas i väldigt många applikationer numera. Och hur är det med dig? Du kanske utvecklar maskiner där det behövs någon typ av display men du vet kanske inte vilken? Hör av dig direkt! Vi hjälper våra kunder dagligen med att hitta rätt display för deras applikation. Vill du läsa på lite först? Börja med att ladda ned vår displayguide!

Nytt: Platt borstlös DC-motor från FAULHABER!

Den korta designen, låga vikten och vridmomentet gör de nya motorerna i BXT-serien extra lämpliga för applikationer som kräver en kort drivlösning med högt vridmoment.

BXT-serien erbjuder platta 14-poliga borstlösa ytterrotormotorer i diametrarna 22, 32 och 42 mm. Innovativ lindningsteknologi i en optimerad design ger upp till 134 mNm i vridmoment vilket är bäst i klassen. Endast 14mm, 16 mm eller 21 mm långa ger en mycket kompakt lösning. Går att kombinera med pulsgivare, växellådor och styrelektronik.

Vill du veta mer? Kontakta mig direkt!

Veckans häftigaste: Otäck robot

Blickarna och rörelserna hos Disneys nya robot med det passande namnet Gaze är väldigt mänskliga. IEEE Spectrum berättar att robotkaraktären spelar en äldre man som läser en bok, kanske i ett bibliotek eller på en parkbänk. Även fast både hörsel och syn är nedsatt så distraheras den äldre ständigt av passerande.

Gaze som är en animatronic, en robottyp som används för specialeffekter, dyker förmodligen upp både på bioduken och i någon av Disneys parker så småningom.

Utvecklar du också robotar? Hör av dig om du behöver hjälp med kompakta servosystem!

Veckans häftigaste – Ännu högre kraft hos neodym

Det här är det häftigaste jag har sett den här veckan – magneter i ett enda stycke som gör att man slipper få ont i fingrarna! Det är vår egen magnetspecialist Per Rundbom som berättar att flödestätheten hos en sintrad anisotrop ringmagnet kan maximeras och bli 50-100% högre jämfört med traditionella NdFeB magneter.

Motortillverkning borde vara ett självskrivet område för denna flerpoliga magnet. Både för att den ger högre motorprestanda men också för att man slipper knixet med att limma en massa bråkiga magnetstavar på en rotor. Å andra sidan så klämmer man sig säkert rejält, om man handskas med fler NdFeB-ringar i taget än den enda som behövs i en motor!

Utvecklar du industriella applikationer eller kanske till och med små elmotorer? Kontakta Per eller läs hela artikeln radiellt orienterade magneter här på vår blogg!

Radiella magnet4r

Radiella flerpoliga magneter av neodym för motortillverkning

Lägre produktionskostnader och DC-motorer med högre prestanda, lägre vikt och betydligt mindre motorformat. Det kommer att bli kontentan när man väljer att använda sig av nyutvecklade flerpoliga radiella NdFeB magneter inom DC-motorproduktion. Det gäller oavsett om man använder sig av en radiellt orienterad ring eller helt nya typen sintrad anisotrop ringmagnet vid motortillverkning.

Traditionell DC-motorproduktion har fram tills nu inneburit att man använder axiellt eller diametralt magnetiserade stavar som limmas på en rotor. Hantering av stavarna är knixig och kostsam eftersom materialet är skört och den starka magnetiska kraften gör hanteringen svår. Läs mer

Celera Motions världsledande elektromekanik för medicinteknik & robotik

Det globala företaget Celera Motion, en världsledande utvecklare och tillverkare av mångpoliga inbyggnadsmotorer, pulsgivare och högpresterande motorstyrningar för krävande applikationer. Nu har Celera Motion utsett Compotech att agera som officiell distributör i Sverige. Läs mer

Veckans häftigaste – En robot som flippar burgare

Less på vidbrända burgare, eller tycker du bara inte om att svettas framför stekbordet? Lugn, det här är det häftigaste jag sett – den här veckan. Miso Robotics har tagit fram en autonom, burgarstekande robot som heter Flippy. Flippy är en multitalang; den kan nämligen inte bara steka burgare, utan även fritera pommes! Tydligen kan den också jobba tillsammans med mänskliga kockar i köket, förhoppningsvis utan otäcka olyckor.

Ett gäng amerikanska snabbmatskedjor har redan visat intresse för Flippy. Vem vet, vi kanske får se den här i närheten snart också? Mer information finns hos tillverkaren, misorobotics.com.

Bygger du också burgarstekande robotar? Eller åtminstone robotar i någon form? I så fall får du gärna höra av dig till oss om du behöver hjälp med kompakta, högpresterande motorer och effektiv motorstyrning.Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *