Webinar: Så här väljer man encoder till en applikation

På det här webinaret får du bland annat veta när det är lämplig att använda encoders (pulsgivare) i en applikation och skillnaderna mellan den inkrementella och absoluta teknologin. Vidare om hur man väljer teknologi och upplösning för att matcha applikationens noggrannhetskrav.

Den 8 februari klockan 11:00 – 12:00

  • Encoder applikationer
  • Teknologier
  • Inkrementella och absoluta pulsgivare
  • Upplösning, noggrannhet och repeterbarhet
  • Urvalet hos FAULHABER
  • Tips och trick

Deltagande är gratis, men antalet deltagare är begränsat, anmälan direkt hos FAULHABER via den här länken.

Välkommen!

Veckans häftigaste: Skejtande robot

Roboten LEONARDO är det häftigaste jag sett – den här veckan. Inspirationen hos utvecklarna kommer från naturen och det märks för LEONARDO både går och hoppar som en fågel när den inte flyger eller åker skateboard.

LEONARDO är en förkortning av LEgs ONboARD drOne och utvecklad vid Caltechs Center for Autonomous Systems and Technologies (CAST). Det var även hos dem som vi hittade artikeln om LEONARDO eller LEO som den också kallas. Tanken med LEO är att vidareutveckla och att konstruktion i förlängningen ska kunna underlätta landning på sluttande plan hos luftfarkoster. Otroligt spännande tycker vi, särskilt som vi själva dagligen utvecklar drivsystem åt våra kunder.

Utvecklar du också robotar? Hör av dig om du behöver hjälp med kompakta servosystem till din industriella applikation!

Veckans häftigaste: Rockande robotar

Spot me up är det häftigaste jag har sett – den här veckan! Det här är Boston Dynamics hyllning av the The Rolling Stones ikoniska musikvideo ”Start Me Up” från början av 80-talet. Och med bandlemmar som är ersatta av Spot-robotar, så kan inte säga annat än att versionen är Spot on!

Konstruerar du också robotar? Här finns det skrämmande, dansande och många fler att bli inspirerad av blogg/veckans häftigaste

Videoguide: Så enkelt kopplar du en borstlös motor till FAULHABER:s motorstyrning

FAULHABER:s motorstyrningar i MC-serien är både kraftfulla och enkla att hantera. Eftersom vi tror att du har viktigare saker att göra än att lusläsa manualer, har vi satt ihop en guide i videoformat. Där får du lära dig att koppla en motor till FAULHABER MC5010 motion controller. Och det på bara 7,5 minuter!

Vi guidar dig hela vägen från hur du hämtar den kostnadsfria mjukvaran till att skriva och köra ett enkelt program som demonstrerar olika rörelser. Notera att både motor och motorstyrning klarar betydligt mer än vad vi visar här.

Välkommen att höra av dig så berättar vi mer!

Hallbach Array

Mindre storlek och högre effektivitet hos små elmotorer med Halbach array

Halbach array har förstärkt magnetfält på ena sidan medan det är försvagat eller närmare noll på motstående sida. Det är bland annat därför som de används till kylskåpsmagneter. Men det finns betydligt mer spännande användningsområden som Maglevtåg och små elmotorer, där man kan dra nytta av magnetsystemet.

I den här filmen får du veta vad Halbach Array är och hur de fungerar. Det är Per Rundbom, magnetspecialist och motorspecialisten Fredrik Ståhl som går igenom vad Halbach-konfigurationer är, vad de kan användas till och vilka fördelar och nackdelar de ger.

Halbachkonfigurationens roterande magnetfält ger både högre energidensitet & effektivitet samtidigt som virvelströmförluterna reduceras. De här egenskaperna är framförallt åtråvärda vid tillverkning av borstlösa motorer i mindre storlekar. Fram till nu har så Halbach array inte använts särskilt mycket i kommersiella applikationer men det kan komma att ändras väldigt snart. Det kommer sig av en nyutvecklad tillverkningsmetod som reducerar antalet tillverkningsmoment som behövs för att tillverka en Halbachkonfiguration.

Tror du att du skulle kunna dra nytta av Halbach konfigurationen i din industriella applikation? Kontakta oss direkt!

Fredagsfilmen: Hitta rätt i djungeln av omkopplare!

Det har aldrig funnits fler typer av omkopplare att välja bland, vilket gör det både lättare och svårare att hitta rätt. Att snabbt få en överblick i början av ett nytt utvecklingsprojekt tar dig snabbare framåt, underlättar att hålla budget och ökar chansen att applikationen får önskad funktion och livslängd– utan onödiga kompromisser. I den här filmen berättar vi om 5 viktiga frågor man bör känna till och ställa för att hitta den mest effektiva omkopplaren till sin applikation!

Omkopplaren kan bidra till skilja din produkt från andras och även vara är avgörande för hur apparatens prestanda och livslängd.

Vilken ström och spänning skall du bryta?

Detta är en avgörande och viktig fråga för säkerheten av applikationen men även avgörande för livslängden. Är spänningen på 230V eller 12V, växelspänning eller likspänning, detta ställer helt olika krav. Effekten (spänning x ström) är också avgörande för livslängden och påverkar det antal operationer som den klarar av.
En omkopplare kan vara testad och godkänd för kanske 10 miljoner operationer mekaniskt. Men belastar men med stor elektrisk effekt så är den elektriska livslängden gränssättande.

Behöver du hitta rätt omkopplare till din industriella applikation? Kontakta oss direkt!

Omkopplare

5 viktiga frågor när du skall välja omkopplare

Det kan tyckas vara jätteenkelt att välja omkopplare för sin applikation, eller kanske otroligt svårt? Valen är många och skillnaderna kan upplevas som små, eller obefintliga. Vet man inte riktigt vad man önskar, tror man ofta att valet är enkelt. Men det blir ännu enklare att vara förberedd om man kan svara på frågorna i denna guide! Läs mer

Tack till alla er som besökte Compotech på Evertiq Expo i Lund!

Vi vill tacka alla er som besökte oss under gårdagen på Evertiq Expo i Lund. Expot blev en succé där vi träffade många vänner och kunder. Vi fick även göra många nya intressanta bekantskaper som vi ska lära känna mer under den närmaste tiden. För nu återstår det roligaste arbetet med hela mässan – uppföljning av alla våra kontakter, förfrågningar och projekt!

Compotech_at_Evertiq

Håller du på att missa Evertiq i Lund?

Har du glömt Evertiq? Ta det lugnt – träffa vårat gäng imorgon istället. Vi finns kvar i Lund en dag till men på en helt annan adress. Hör av dig till oss direkt om du vill besöka vår Minimässa då istället. Och självklart så bjuder vi på förbättrad fika även imorgon!

Vi välkomnar Selçuk Subaşı!

Att Selçuk kommer till oss innebär att vi kommer fler nya och tidigare kunder med att förbättra arbetsmiljö och få till energibesparande åtgärder ute hos sina egna kunder med modern & energibesparande belysningsstyrning.

Som teknisk projektsäljare kommer Selçuk i första hand att förstärka vårt affärsområde Smart Belysning. Här ingår Hytronik-Nordic med produkter som Hytroniks smarta sensorer och SIG Mesh system som exempelvis kan ge automatisk justering av färgtemperatur & ljusintensitet och som även gör det möjligt övervaka energiförbrukning och styra energikostnader.

Gedigen erfarenhet från elinstallationsbranschen, starkströmsbehörighet, KNX certifiering och kompetens inom DALI och de flesta andra styrsystem är andra kvalifikationer som Selçuk tar med sig till oss. Selçuk kommer närmast från Gycom & Enequi där han i första hand arbetat med elektrifiering och har försett marknaden med solceller, energilager och laddteknik för elbilar.

Selçuk tillträdde tjänsten hos oss på Compotech den 18 oktober. Välkommen Selçuk!Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *