Range Picker är den golfrobot som allra står högst på många golfklubbars önskelista. Men redan nu finns den på klubbar som Österåkers GK, Båstad GK, Troxhammar GK & PGA Frisco i Texas. Här i Sverige, är golf landets tredje populäraste sport och i hela världen finns fler än 60 miljoner golfspelare. Därför är potentialen för Relox Robotics – företaget som har utvecklat Range Picker – enorm.
Om du redan golfar, brukar du förmodligen finslipa svingen på golfrangen emellanåt innan du slår ut på första tee. Och precis som många av oss andra, tänker du förmodligen att det kunde löna sig att träna där lite mer. Det är här som automatisering med Range Picker kommer in i bilden. För enligt Relox Robotics kan Range Picker både bidra till att ge golfklubbarna högre lönsamhet och hållbarhet samtidigt som den gör det mer utmanande – och roligare – att besöka golfrangen.
Golfrangen är ett stort övningsområde där golfare står uppradade vid ena sidan av ett stort fält. Här slår man iväg bollar för att finslipa slagen när det gäller precision och längd. Hos golfklubbar som ännu inte använder Range Picker, åker emellanåt en liten traktor runt för att samla upp bollarna som alla hamnat lite hur som helst. Eftersom det är förenat med risker, pausar man förstås slagen, givet att inte råka träffa traktorföraren med en förlupen boll.
Med Range Picker får man istället en autonom golfrobot som står för insamlandet och som gör bollarna tillgängliga för golfarna igen – utan mänsklig inblandning.
Vi åkte ut till Österåkers golfklubb för att träffa Marcus Olsson, VD på Relox och för att se Range Picker in action & uppleva hur automatiseringen fungerar i praktiken. Marcus berättar att Range Picker är robust vilket gör den omtyckt inte av bara av golfklubbarna utan även av golfarna och berättar:
– Range Picker är försedd med GPS, digital karta och helt autonom. Dessutom drivs den på el till skillnad från dagens dieseldrivna traktorer. Flera av Relox kunder väljer dessutom att komplettera med solceller. På så sätt kan man driva Range Picker med ren el, vilket gör den till en ännu mer hållbar lösning, berättar Marcus och fortsätter:
– Roboten är eldriven med drifttid om drygt åtta timmar. Under den tiden hinner den åka runt och samla upp hundratals, för att inte säga, tusentals bollar. Tack vare GPS:en behövs inga markeringar eller fysiska gränser på rangen.
– När släpet börjar bli fullt åker Range Picker till ett dike där den tömmer sina bollar. Nedsläppet är början av ett komplett rengörings- och transportsystem, där första grovrengöringen och transportsteget sker med hjälp av cirkulerande och forsande vatten. Transportsystemet förflyttar bollarna allteftersom med vattnets hjälp, till en rengöringsmaskin med roterande borstar. I nästa steg transporteras bollarna vidare i systemet som nu är under jord, tillbaka till golfarna där de åter blir tillgängliga igen, berättar Marcus och fortsätter:
– En viktig del i systemet är motorer med hög precision och det är här som ni på Compotech kommer in i bilden. Marcus berättar om utmaningar med robotens drivsystem:
– Vi behövde få hjälp med att få full kontroll över robotens rörelser och hitta motorer med millimeterprecision. Under resans gång hjälpte ni oss med analyser och simuleringar som säkerställer att vi har ett drivsystem som uppfyller alla våra krav, säger Marcus och fortsätter:
– Ni på Compotech har den erfarenhet som behövs för den här typen av projekt. Att ha en partner som kan ansvara för logistik, massproduktion med kvalitetskontroll, innebär att vi på Relox Robotics kan fokusera på vår egen expertis – att konstruera fler smarta och effektiva robotar.
På Compotech är vi mycket glada över det fina, långa samarbetet med Relox Robotics. För oss är företagets framgång viktig och vi bistår gärna med vår tekniska kompetens under vidareutveckling av Range Picker och för att hjälpa Relox Robotics under kommande automatiserings- och robotprojekt.
Vill du veta mer Relox Robotics och deras golfrobot? Följ den här länken.
Vill du diskutera drivsystem till din nästa kommersiella applikation? Kontakta oss direkt!