Omkopplare

5 viktiga frågor när du skall välja omkopplare

Det kan tyckas vara jätteenkelt att välja omkopplare för sin applikation, eller kanske otroligt svårt? Valen är många och skillnaderna kan upplevas som små, eller obefintliga. Vet man inte riktigt vad man önskar, tror man ofta att valet är enkelt. Men det blir ännu enklare att vara förberedd om man kan svara på frågorna i denna guide!

Ring eller maila någon av våra produktspecialister på Compotech, men var gärna lite förberedd på frågorna nedan.

Har du svar på de 5 frågorna i guiden kommer vi tillsammans att göra valet av omkopplare enkelt. Omkopplare, eller strömställare kanske andra kallar dem, kan vara av många olika typer, men guiden gäller för dem alla, tex mikrobrytare, tryckknappsbrytare, vaggomkopplare, vippomkopplare, vridomkopplare mm. Gemensamt är de sätter på eller stänger av spänning och ström till något.

1. I vilken applikation skall din omkopplare användas?

Svaret säger ofta det mesta: vilken typ du behöver, hur ska den ska användas och i vilken miljö den kommer att utsättas. Kommer produkten att användas ute eller inne, under tuffa förhållanden, smutsigt, fuktigt, torrt? IP-klassen är ett mått som talar om vilken miljö den är testad för. IP67 är vattentätt medan IP68 är talar om att den kan användas under vattentryck.

rafix-22fs-emergencystop

2. Vilken ström och spänning skall du bryta?

Detta är en avgörande och viktig fråga för säkerheten av applikationen men även avgörande för livslängden. Är spänningen på 230V eller 12V, växelspänning eller likspänning, detta ställer helt olika krav. Effekten (spänning x ström) är också avgörande för livslängden och påverkar det antal operationer som den klarar av.

En omkopplare kan vara testad och godkänd för kanske 10 miljoner operationer mekaniskt. Men belastas den med stor elektrisk effekt så är den elektriska livslängden gränssättande.

3. Vilken känsla vill du att din omkopplare ska ge?

En viktig men ibland bortglömd punkt har att göra med vilken känsla man vill ha. Din produkt kanske ska ”andas” en fin kvalitetskänsla men väljer du en omkopplare med dålig feedback kanske det förstör kvalitetsintrycket även om den ”klarar jobbet”.

I dessa sammanhang pratar vi om haptisk feedback. Man kan lösa det med en knapp som kollapsar i tryckmotståndet. Eller den kanske ska ge ett ljud eller ljussignal eller en liten vibration. Hur vet man annars att ”tryckningen” har gått igenom?

För att göra en lite mer målande beskrivning så testa tryckkänslan i rattknapparna på din bil. Många av våra stora europeiska biltillverkare som BMW, Audi och Mercedes, använder tact-switchen Micon 5 från vår partner RAFI. Denna omkopplare är ursprungligen utvecklad för rattknappar i fordonsindustrin.

Ska du ha en omkopplare för inbyggnad, där någon form av rörelse och inte ditt finger ska påverka den? Då ställs helt andra krav. Ofta används då mikrobrytare eller sensorer. Men fråga oss, vi kan det med.

 

4. Utseende, storlek?

I denna ände börjar många och ofta man har en tydlig uppfattning hur den ska se ut. Men precis som med den förväntade livslängden, spänningen spelar roll även för vilken omkopplare man kan ha. Är det 230V som skall brytas så fungerar inte vilken switch som helst. Det beror på att omkopplare som bryter högre spänning ofta har större byggdjup. Och ett större byggdjup kan förstås innebära problem i fall där man har trångt om plats.

Vi kan hitta lösningar med vippomkopplare eller vaggströmställare, men ge oss vad du har för krav på utseende, storlek och byggdjup så löser vi problemet.

5. Hur skall du ansluta?

Anslutningarna tar ofta plats. Därför är det ofta så att man får anpassa anslutningarna för detta. Kraven som man bör ställa gäller såväl dimensioner som olika typer av godkännanden. Anslutningen kan exempelvis vara kretskortanslutning, lödöron, flatstift, kablage eller något annat. Trådanslutningar kanske skall vara flexibla eller bestå av en enda solid tråd avsedd för snabbkoppling.

Men kom ihåg att ställa samma säkerhetskrav på anslutningstrådarna som det är på brytaren. Om ett UL-godkännande krävs så räcker det inte med att enbart knappen är certifierad. Eventuellt kablage måste ha samma certifiering som strömställaren.

Omkopplare

Det här gör att nästan allt vi säljer är anpassat för varje specifikt fall eftersom det finns väldigt många olika krav att ta hänsyn till. Faktum är att så gott som samtliga omkopplare som säljs är kontakterade. Det ger en trygghet för våra kunden eftersom de får en komplett lösning som är enkel att ansluta i produkten.

Fler frågor kring omkopplare

Det finns förstås ännu fler frågor att ta hänsyn i varje enskilt fall när man väjer omkopplare. Men i bästa fall bidrar de till att din produkt kommer att upplevas bättre än konkurrenternas. Vill du få hjälp med att välja den omkopplare eller lösning som bäst i just din applikation? Kontakta oss direkt!



Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *