styrkan hos neodym

Veckans häftigaste: Ny form av magnetism kan förklara styrkan hos neodym!

Det här är det häftigaste jag har sett – den här veckan. Det är en grupp forskare från Uppsala- och Radbouduniversitetet i Nederländerna som har lyckats påvisa en hittills okänd uppbyggd blandning av magnetiska spiraler i grundämnet neodym.  Upptäckten kan vara förklaringen till styrkan hos neodym och bli användbar i utvecklingen av mer miljövänlig teknik.

Spinnspiraler, som de kallas, trasslar lätt in sig i varandra vilket gör att det inte finns ett väldefinierat grundtillstånd. Istället förändras den magnetiska strukturen alltid långsamt över tiden. Beteendet påminner en del om hur atomerna i vanligt glas inte sitter fastfrusna utan ständigt rör sig.  Förutom att kunna beskriva neodyms magnetism och troligtvis även vara en del av förklaringen bakom styrkan hos neodym, är det troligt att den dynamik som spinnspiralglasen uppvisar även kan användas för att beskriva fenomen inom helt andra fält – till exempel artificiell intelligens som härmar hjärnans beteende. Läs hela artikeln om upptäckten direkt hos forskning.se.

Spiralerna kan vara upphovet till styrkan hos neodym

Neodymmagneter kännetecknas av hög fältstyrka och har högst magnetprestanda av alla permanentmagneter. Typen är den magnetkvalitet som ökar mest när det gäller olika användningsområden.  Redan idag sträcker sig användningen av neodym från små borstlösa dc-motorer och elbilsbatterier till våg- och vindkraftverk.

Vill du veta mer om neodym? På vår magnetblogg kan du bekanta dig med terminologin som används när man jämför permanentmagneter med mer.Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *