Veckans häftigaste: Rymdkirurgi!

Kirurgroboten MIRA är det häftigaste jag sett – den här veckan! I framtiden är det tänkt att MIRA skall kunna hantera medicinska nödsituationer i rymden – medan operatören är tusentals mil bort eller helt autonomt.

MIRA kan exempelvis utföra titthålsoperationer och redan 2024 ska roboten sändas upp till International Space Station. På ISS kommer simulerade operationer göras, som att roboten skär uppsträckta gummiband och trycker metallringar längs en tråd för att simulera rörelser som görs under en operation.

Simuleringarna gör det möjligt samla in data som kan säkerställa att kirurgi fungerar under noll gravitation. För i en besättning på sju personer, uppskattar forskare att det uppstår en kirurgisk nödsituation i genomsnitt vart 2,4:e år under ett Mars-uppdrag. Det är Virtual Incision som har utvecklat MIRA, eller Miniaturized In vivo Robotic Assistant, som den egentligen heter.

Utvecklar du också kirurgrobotar? Kontakta oss direkt, vi hjälper dagligen våra kunder med servosystem där mätteknologi och integrationen kan vara helt avgörande för maskinens prestanda och precision!Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *