Veckans häftigaste: Smart belysning med AI

Det här är det häftigaste jag har sett den här veckan – Maskininlärning för ännu bättre offentlig miljö!

Med hjälp av Smart belysning har de flesta fastighetsägare och många privatpersoner redan idag tagit sig förbi sisten släcker frågan. Förutom ökad komfort och minskad miljöbelastning, bidrar smart belysningsteknik till minskade kostnader för underhåll och drift.

Men med belysningsstyrning genom maskininlärning (AI) kommer armaturer att kunna kommunicera belysningsstatus med varandra och lära sig sekventiella mönster. Rent praktiskt innebär det att korridorer, rum och trapphus blir behagligare när självlärande armaturer kan förutse när personer är på väg. Räkna med att energibehovet minskar ännu mer med AI. Miljövinster och lägre kostnader blir en extra bonus.

Smart belysningsstyrning med maskininlärning blir helt enkelt smartare belysning. För att ta ett exempel: Human Centric Lighting (HCL) hjälper oss redan nu att bli piggare och förhoppningsvis även lite mer effektiva. Med HCL anpassas både ljusstyrka och nyansen som ger lite gulare ton under morgonkvisten exempelvis. Med AI kommer system som HCL att lära sig när olika områden skall vara belysta.

Det här är jättespännande tycker vi – själva hjälper vi dagligen kommersiella belysningsaktörer med komponenter för deras smart belysning. Som sensorer, Bluetoothprodukter, USB-laddare och mycket annat!

Fortsätt gärna att läsa om belysningsstyrning genom AI hos Ljuskultur.

Eller vill du kanske hellre läsa fler veckans häftigaste? Här finns en länk!

 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *