Veckans häftigaste: När sydpolen blir nordpol!

Det här måste vara det häftigaste jag sett – den här veckan. Jag håller med om att fenomenet inte är nytt men det är ändå runt 780.000 år sedan det märkliga och skrämmande fenomenet polomkastning inträffade senast.

Att polerna skiftar plats, sker i genomsnitt vart 200.000:e år men väldigt oregelbundet. Under kritaperioden inträffade inte en enda under 50 miljoner år. Men om det otroliga ändå skulle inträffa – otroliga händelser inträffar ju som bekant även 2020 – så bedömer ändå forskare att tid av förberedelser finns.

Studier av magnetfält

Polomkastning har skett många gånger tidigare. Man kan påvisa förändringar av jordens magnetfält genom studier av magnetit. Magnetit finns i vulkaniska bergarter och eftersom magnetpartiklarna ställer in sig efter hur det jordmagnetiska fältet ser ut vid det aktuella tillfället när magman stelnar, vet man att jordens magnetfält förändras.

Men trots att det kan dröja tusentals eller kanske miljontals år till nästa polomkastning, förekommer spekulationer som grundar sig på den instabilitet som finns i jordmagnetiska fält över Sydatlanten. Där är magnetfältet mycket svagt och fortsätter att försvagas. Försvagningen visar sig genom att utbrott på solen leder till magnetiska stormar som medför att rymdsatelliternas elektronik kommer i olag. Numera brukar man därför stänga ner elektroniken medan satelliterna korsar Sydatlanten under sina banor.

Vi får se vad forskningen om de jordmagnetiska fälten kommer att påvisa lite längre fram. Vill du läsa den kompletta artikeln om polomkastning, fortsätt direkt forskning.se

Vill du läsa mer om magnetiska material? Följ den här länken https://compotech.se/produkter/magnetiskt/permanentmagneter/Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *