Transparenta displayer från Lumineq

Välbevarad hemlighet som gav världen transparenta displayer

Redan under 80-talet visste man att ITO-fosfor-ITO strukturen ger en transparent display men det fanns ingen marknad för genomskinliga displayer på den tiden. Istället började man forska för att optimera tekniken vilket gör att vi nu har tillgång till genomskinliga displayer där det ställs särskilt höga krav. Transparenta EL-displayer (“TASEL-displayer”) som är den rätta benämningen för dessa, har klivit fram ordentligt i rampljuset tack vare sina särskilda egenskaper.

Robusta, tåliga och transparenta

De transparenta EL-displayernas är trots sitt skira yttre, riktigt robusta vilket gör att de har extremt bra temperaturtåligheten som ligger mellan -50 ända upp till +105 grader. De är också motståndskraftiga mot fukt och väta, en del varianter är till och med vattentäta.

Tunnfilms EL-displayer har den absolut längsta brinntiden, efter 10 år i bruk försvagas ljusstyrkan endast 15%. Färgspektrumet är kanske däremot en aning begränsat eftersom de luminiscerande fosforatomerna  endast medger färgerna gult och grönt. Gult ger allra bäst effektivitet i och med den höga ljusstyrkan, grönt blir alltid lite svagare. Gråskala är också möjlig, beroende på hur man driver dem.

Tunnfilms EL-displayer har substrat av rent glas och tekniken ger stryktåliga displayer med väldigt hög kontrast

Under tillverkningsproceduren bygger man upp atomlagerskikt av fosfor mellan glasskivorna som gör att displayen blir självilluminerande. Varje skikt byggs upp för sig under några millibars tryck, vilket gör att man behöver ungefär 1 dygn innan man har alla de atomlagren som behövs. Atomlagren behövs för fosforlagret ska bli tillräckligt tjockt och kunna lysa i över 12 års tid och bibehålla sina unika egenskaper.

Det rena glaset i kombination med tunna skikt av ITO och fosfor gör att genomsläppligheten ligger på drygt 80 %, om man använder sig av antireflektiva (AR) ytskikt på glasets yttre ytor. Utan AR-skikt ligger transmissionen mellan 70 och 80 %. Som jämförelse kan nämnas att en vanlig enkel glasskiva har en transmission kring 90 % av det synliga ljuset. Tillverkningstekniken i sig gör att just dessa displayer blir tåliga och hållbara.

Vill du diskutera vilka displayteknologier som kan lämpa sig bäst just er industriella applikation? Kontakta mig direkt.

 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *