DC-motorer i Ironhand®

DC-motorer i Ironhand®- världens första muskelstärkande mjuka robotiksystem för professionella användare

Ironhands® banbrytande system har utvecklats för att förebygga och upptäcka risker för belastningsskador med greppintensiva arbetsuppgifter. Systemet kombinerar neurovetenskap, mekatronik och robotik med unika digitala funktioner och stärker användarens grepp och uthållighet.

Bakom innovationen står vår kund Bioservo Technologies. Företaget är världsledande inom utveckling av mjuka robotiklösningar – som i motsats till andra tunga och styva hjälpmedel av exoskelettyp – är lätta med böjliga leder som gör dem enkla att bära timmar i sträck. Företaget har redan rönt stora framgångar inom hälsovårdssektorn med Carbonhand®. Den här gången står fordons- och industribranschen i tur att få ta del av företagets egenutvecklade Soft Extra Muscle teknologi – SEM™.

Naturlig rörelse och extra kraft när det behövs

Carbonhand® och Ironhand® baseras båda på företagets teknologi SEM™. Kortfattat fungerar denna genom att extra kraft initieras av sensorer som läser av bärarens rörelser. DC-motorerna – som funkar som extra muskler – aktiveras och förstärker de egna musklerna genom att tillföra lagom mycket extra kraft.

Vårt eget samarbete med Bioservo pågick redan under utvecklingen av SEM™ och  framtagningen av Carbonhand®. Idag har Carbonhand® funnits i sex år och är en storsäljare över hela världen inom hälsovårdssektorn.

Försvagad muskulatur – Carbonhand® underlättar vardagen

Mjuka robotikhandsken Carbonhand® hjälper personer som drabbats av försvagad muskulatur på grund av skador eller sjukdomar som reumatism eller stroke.

Med sensorer i fingertopparna, motorstyrningar och tre inbyggda dc-motorer tillför Carbonhand® lagom extra styrka till försvagade händer när det behövs.

Ironhand® förberedd för Industri 4.0

Modulära Ironhand® är enkel att ställa in och justera för att passa bäraren. Handsken är även förberedd för mänsklig integration i 4.0-miljö genom att digitaliserad riskbedömning är möjlig. Med Ironhand® sker avlastning under repetitiva arbetsmoment och extra kraft tillförs när stark muskelstyrka krävs.

Jag hör mig för med företagets utvecklingschef, Martin Remning Wahlstedt om hur de tycker att samarbetet mellan Bioservo och Compotech har fungerat och när Ironhand® beräknas komma ut på marknaden:

– Ni är en stabil och pålitlig leverantör som på djupet satt er in i våra utmaningar och aktivt hjälpt oss att hitta lösningar för några av våra mest kritiska komponenter. Kommunikation, service och viljan att hjälpa till har alltid varit på topp. Vårt samarbete har pågått under mer än 10 år men intensifierats de senaste två åren i samband med utvecklingen av Ironhand®, säger Martin och fortsätter:

– Positiva långtidstester av Ironhand® har inletts hos utvalda kunder. En bredare marknadsintroduktion kommer ske under Q2 2019, berättar Martin.

Inbyggda sensorer aktiverar de fem dc-motorerna som är handskarnas muskler.

På Compotech har vi mycket stolta och glada över förtroendet som Bioservo har visat oss under mer än ett decennium i olika projekt. Vi tror på stora framgångar för dem under de närmaste åren och att företaget står inför en spännande utveckling!

Vill du veta mer om Ironhand® eller Carbonhand®? Här finns en länk till Bioservo!Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *