Konstruera smidigare tatueringsverktyg med hjälp av dc-motorer

Från ben och hajtänder till tatueringsmaskiner med högpresterande dc-motorer

Den tekniska utvecklingen inom tatueringsmaskiner har tagit stora steg framåt de senaste åren. Visste du till exempel att det går att utveckla näst intill vibrationsfria tatueringsverktyg och tatueringspennor med låg ljudnivå tack vare teknologi med dc-motorer? Hemligheten bakom maskinernas höga prestanda är bland annat motorernas låga vikt.

Klassisk eller roterande maskin?

Alla tatueringsmaskiner har sina för- och nackdelar oavsett vilken maskintyp en tatueringsstudio föredrar. Idag tappar klassiska maskiner av solenoidtyp mark till förmån för roterande maskiner.

Fördelar med klassiska solenoidmaskiner

Den klassiska tatueringsmaskinen bygger på en teknologi där växelström kastar om polariteten hos en magnetisk spole som i sin tur får tatueringsnålen att oscillera. Enkelt uttryckt fungerar den som en gammaldags dörrklocka där en kläpp slår den lilla klockan upprepade gånger i snabb följd. Fördelen med en klassisk maskin är att studion ofta kan byta ut trasiga delar på egen hand. Många studios klarar dessutom att konstruera och bygga sina maskiner själva.

Nackdelarna är främst ergonomi och en sämre arbetsmiljö eftersom maskinen väger mycket, låter högt och vibrerar förhållandevis kraftigt.

Roterande tatueringsmaskiner med dc-motorer

Modernare maskiner har elektriska borstlösa likströmsmotorer som driver en excentrisk mekanism som oscillerar nålen eller nålarna linjärt med tusentals stick per minut. Det innebär att tatueraren kan korta ner tiden det tar att göra tatueringen avsevärt. Såväl ergonomi som arbetsmiljö blir bättre tack vare eventuell trådlöshet samt lägre ljud- och vibrationsnivåer. Prisnivån blir däremot högre och att utföra reparationer på egen hand är betydligt svårare för att inte säga omöjligt.

Kosmetologiska tatueringar

Kosmetologiska tatueringar och permanent makeup blir vanligare eftersom allt fler vill ha bestående resultat. Den här sortens tatueringar appliceras inte lika djupt och behöver ofta fyllas på efter hand. Eftersom nålarna som används har helt andra dimensioner måste maskinerna vara lätta, flexibla och helst trådlösa.

Made in Switzerland by FAULHABER

Dr. Fritz Faulhaber uppfann den burlindade dc-motorn och tekniken patenterades år 1958. Idag finns den nyskapande teknologilösningen i mängder av industriella applikationer. Den relativt enkla konstruktionen med luftlindade spolar istället för järnkärna är förklaringen till att motorn har högre prestanda och säkrare drift jämfört med motorer med järnkärna. Konstruktionen innebär att dc-motorn är helt fri från verkan av magnetiska hysteresförluster som ofta finns hos andra teknologier.

FAULHABERS dc-motorer kommer upp i hastigheter om hela 800 till 7500 rörelser per minut och beroende på modell ligger totalvikten på bara 60–180 gram. Genom att använda dc-motorer vid utveckling av applikationer finns alltså bra förutsättningar för både smidighet och stor flexibilitet.

Tatueringar utan maskiner

Att låta göra en tatuering innebär trots allt en medicinsk risk även om vi befinner oss långt ifrån den smärta och de risker som människor genomled för länge sedan. Arkeologer vittnar om att tatueringar ristades och till och med höggs in i huden med hjälp av ben, hajtänder eller taggar.

Vem blir först med en ny typ av tatueringsmaskin?

Den uråldriga företeelsen att smycka sig med tatueringar kommer förmodligen aldrig att försvinna. Tekniken kommer att fortsätta utvecklas och frågan är vad vi kan förvänta oss härnäst? Kanske kommer nästa maskin att utvecklas med hjälp av FAULHABER-motorer med linjära rörelser. Vi kommer troligtvis också att få bevittna utvecklingen av maskiner som tar bort tatueringar.

Har du funderingar kring rörelserna i din industriella applikation får du gärna höra av dig till oss på Compotech. Via oss får du inte bara tillgång till FAULHABER:s omfattande motorprogram. Som de specialister vi är har vi dessutom möjlighet att hitta lönsamma  lösningar för nästan alla behov.Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *