RobotSM sprider intresse för teknik och robotar

I höst är det dags RobotSM – Chalmers robotförening arrangerar eventet för alla som är lockade av framtidens teknik. Huvudattraktion under dagen är kampen mellan autonoma robotar i grenar som Sumo, Linjeföljning, Folkrace och Fristil. Förra året knep Chalmersstudenterna Isak Åslund och Oskar Johansson andraplats i grenen Linjeföljning med roboten Blitz men nu vill de ta revansch!

Efter att ha lärt sig mycket under förra tävlingen, var killarna sugna på att utveckla en robot med nya motorer och annan reglering – områden de tyckte var begränsande 2019.

Så här såg det ut när Isak & Oskar knep andraplats 2019

Sedan förra tävlingen har de lärt sig koncept som model predicitive control som går ut på att simulera framtiden i realtid för att optimera styrsignaler. För att testa regleringen behöver de ett par riktigt vassa motorer och det är där som Compotech kommer in i bilden. Med hjälp av 2st DC-motorer från FAULHABER med rotationssensorer och mycket högre effekt har de goda förutsättning att kliva högst upp på årets prispall. Med sin nya reglering hoppas vi på att Isak & Oskar lyckas använda motorernas fulla potential när det är dags!

Nya roboten är just nu på ritningsstadiet men så här är den tänkt att se ut. Linjeföljning går ut på att designa, konstruera och programmera en liten robot som ska följa en svart linje så snabbt som möjligt.

Projektet är open source och kan hittas på Github https://github.com/caselabbet/robotsm20-linefollower.  RobotSM är en del av Vetenskapsfestivalen Göteborg går av stapeln 3 oktober 2020 i Ljusgården på Chalmers.Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *