Våra hem är förstås ett viktigt område för Internet of Things, här finns stort utrymme för att vi även i Sverige ska öka vår användning av internet trots att vi redan är väldigt uppkopplade. Hos oss finns det fler mobiler än invånare, sedan är förstås våra datorer, spelkonsoler, skrivare osv också anslutna till internet i någon form. Om fyra år beräknas 50 miljarder enheter i världen vara uppkopplade och en stor del av dessa kommer förstås att finnas i våra egna hem.
Det finns stort utrymme för expansion av IoT när hushållsapparater men även kläder, lös och fast inredning förses med sensorer och datorer. Genom uppkopplingen kan de olika applikationerna kommunicera med varandra och exempelvis anpassa klimatet inomhus. De kan förstås även meddela oss om läckage uppstår, garageporten lämnats öppen eller mjölken är slut. Sedan kan vi själva på enkelt sätt se till att låsa eller låsa upp ytterdörren, slå på eller av belysning eller tala om att vattenledningen skall stängas av.
Men IoT behöver inte innebära att man är direktuppkopplad mot nätet jämt, många gånger räcker ett lokalt nätverk gott och väl, då slipper man också en del av risken som den ständiga uppkopplingen annars skulle innebära.
Sakernas internet eller Internet of Things är ett satsningsområde för Vinnova* där man vill att Sverige ska utnyttja innovation, forskning, tillämpad forskning och prototyper för att utveckla produkter och tjänster inom området. För att stimulera just innovation och forskning finns utlysningar som man kan ta del av på Vinnovas web.
*Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet och ligger under Näringsdepartementet. Vinnova har program för strategiskt viktiga områden där man vill skapa ökad global konkurrenskraft. Varje år investeras ca 2,7 miljarder kronor i olika insatser.