k7

Klimat K7 – en frisk fläkt för alla ändamål

Premiumfläkten Klimat K7 är den enda fläktmodell du behöver, oavsett användningsområde. Det påstår åtminstone företaget Klimatfabriken, som lanserade modellen nu i år. Så hur sannolikt är det att Klimat K7 kan ersätta alla andra fläktar i ditt hem? Det som gör Klimat K7 unik är att du får sju fläktar i en, den är såväl en badrumsfläkt med sex valbara ventilationslösningar som en värmeförflyttare med inbyggd termostat. Att fläkten är tillverkad helt i material med låg miljöpåverkan och förbrukar försumbara mängder el, speglar tidens miljövänliga anda på bästa sätt – precis som företaget bakom produkten.

Klimatfabriken, med huvudkontor i Strängnäs, har snabbt etablerat sig som en uppstickare i branschen just eftersom att man inte gör som alla andra. Innovation, miljövänliga materialval (som de 4 halogenfria kablarna på motorn plus nyttjande av polypropen i stället för abs-plaster) och samarbeten med lokala underleverantörer är en del av företagets DNA. Med andra ord en perfekt kund till oss på Compotech. Så när Klimatfabriken ringde oss redan i projektets startfas, tog vi chansen att bidra med så mycket av vårt kunnande som möjligt.

Klimatfabrikens utvecklingschef Håkan Friberg berättar:

– Vi har haft stor nytta av den motorkompetens som finns hos er och ni har hjälpt oss att utvärdera olika motorer och fabrikat. En annan sak som inte ska underskattas är att ni tog totalansvar för era delar i projektet så att jag kunde fokusera på mina delar. Den tredje är att ni är ett svenskt företag med en egen kvalitetsorganisation i Kina, där motorn till fläkten tillverkas. Vi uppskattar direktkontakten som vi har med er kollega i Shenzhen. Era audits och kontinuerliga kvalitetsgranskningar under produktionen är en absolut nödvändighet för att kunna ha kontroll över produktionen. Man måste helt enkelt vara på plats och den biter sköter ni åt oss. Sist men inte minst är vi ett nystartat företag med begränsade resurser. Genom er har vi kunnat lägga tillräckligt stora ordrar i Kina för att uppnå lönsamhet, som ni lagerhåller och vi avropar efter behov. Jag har också lagt märke till att ni har väldigt bra fraktavtal, så flygfrakterna som vi använt oss i början har inte blivit så förfärligt dyra som de annars kunnat bli. Det är ovärderligt för oss som bolag i den här känsliga fasen.

Smarta funktioner underlättar för brukaren

Under utvecklingen tillförde vi på Compotech en reglerloop för varvtalsstyrning till motorn. Det möjliggör bland annat att denna fläkt har en inbyggd ”farthållare”. När fläkten är installerad i en yttervägg känner den av och håller emot om det skulle blåsa kraftigt ute. På en fläkt med sämre motor kan fläkten stanna av om motståndet från vinden blir för stort, i värsta fall till och med byta riktning och börja släppa in till exempel snö utifrån.

De sex ventilationslösningarna justeras med ett enkelt handgrepp av brukaren själv. Och för den som så önskar kan fläkten användas som energisparande värmeförflyttare. Då installeras modellen i innerväggen intill en braskamin eller annan värmekälla, för att driva den uppvärmda luften till intilliggande rum.

När Klimat K7 nyttjas som ventilationslösning används en inbyggd närvarosensor som reagerar på rörelse och ljus. Den använder även en självjusterande fuktautomatik som får fläkten att reagera på förändringar i luften – så när fuktigheten ökar till exempel när du duschar, sätter fläkten i gång av sig själv! Automatiken gör också att fläkten fungerar lika bra oavsett om det är hög eller låg luftfuktighet, något som varierar stort mellan torra och fuktiga årstider.

Positivt mottagande

Thomas Johnsson, marknadschef på Klimatfabriken, berättar om daglig respons från både brukare, installatörer och grossister.

– Mottagandet på marknaden har varit väldigt positivt, särskilt hos installatörerna. För deras del innebär Klimat K7 att en enda modell kan ersätta en hel uppsättning fläktar och när installatören ska ut till kund behövs bara en fläkt i bagageluckan. Sedan spelar det ingen roll om installationen handlar om ventilation eller värmeförflyttning eftersom Klimat K7 används i båda fallen.

Hur får jag som konsument enklast tag på Klimat K7?

– Som privatperson hänvisar vi till våra återförsäljare, som ofta även har installatörer, till exempel Elkedjan. Klimat K7 finns även hos bygghemma.se, Comfort och snart även hos Buildor.se. Det är också värt att påpeka att du som konsument behöver hjälp av en installatör.

Besök www.klimatfabriken.se för att följa företagets spännande utveckling.Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *