Klimatfabriken

Klimatfabriken stod för årets bästa produktnyhet på Nordbygg

Det går inte att missta sig på glädjen hos Ludvig Jonson – regionsäljare, Håkan Friberg – utvecklingschef, Mikael Borg – VD och Thomas Johnsson – marknadschef, när juryn under gårdagen tillkännager att Nordiska Klimatfabriken kammar hem guldmedalj för årets bästa produktnyhet! Läs mer

minmässa_inspiration

Innovationen som kan leda till guldmedalj på Nordbygg

Bland de tio nominerade produktnyheterna till Nordbyggs guldmedalj 2016, finns ett företag som kommer ta hem vinsten och uppmärksammas under mässan. En av de nominerade produkterna skrev vi ett kundcase om för en kort tid sedan – En frisk fläkt för alla ändamål. Klimatfabriken som står bakom Klimat K7, har snabbt etablerat sig som en uppstickare i branschen just eftersom att man inte gör som alla andra. Innovation, miljövänliga materialval och samarbeten med lokala underleverantörer är en del av företagets DNA.

Om du vill se samtliga finalisterna och kanske även vara med och påverka vilken smart produkt som ska vinna, så kan du läsa mer och rösta här. En expertjury, som består av representanter från tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg, är också med och utser vinnaren. Vinnaren kommer uppmärksammas den 7 april på Nordbygg.

Vi är självklart otroligt glada för våra båda kunders skull och känner oss faktiskt lite stolta över vår egen inblandning i projekten också. För det är faktiskt så att vi är inblandade på ett eller två hörn i två av de nominerade produkterna! Så räkna med att vi kommer att skriva ytterligare ett kundcase inom kort, men än så länge är vi lite hemliga, så ha tålamod.

k7

Klimat K7 – en frisk fläkt för alla ändamål

Premiumfläkten Klimat K7 är den enda fläktmodell du behöver, oavsett användningsområde. Det påstår åtminstone företaget Klimatfabriken, som lanserade modellen nu i år. Så hur sannolikt är det att Klimat K7 kan ersätta alla andra fläktar i ditt hem? Det som gör Klimat K7 unik är att du får sju fläktar i en, den är såväl en badrumsfläkt med sex valbara ventilationslösningar som en värmeförflyttare med inbyggd termostat. Att fläkten är tillverkad helt i material med låg miljöpåverkan och förbrukar försumbara mängder el, speglar tidens miljövänliga anda på bästa sätt – precis som företaget bakom produkten. Läs mer

Gyrolab xPlore

Ett svenskt bidrag till en friskare värld

Biologiska läkemedel är läkemedelsindustrins framtid. Varje år sker banbrytande framsteg och läkemedel anpassade efter våra individuella genetiska förutsättningar, tros inte vara långt borta.

Mitt i denna revolution står det svenska företaget Gyros Protein Technologies AB, baserade i Uppsala. I stort sett alla stora läkemedelsbolag som utvecklar och tillverkar biologiska läkemedel, använder sig redan av deras så kallade immunoassayplattform, ett system för att köra prover inom till exempel prekliniska och kliniska prövningar. Och med nyheten Gyrolab xPlore har företaget lyckats ta fram en produkt som sänker trösklarna för att ännu fler labb världen över ska kunna ta del av deras revolutionerande plattform i jakten på att lindra och bota sjukdomar. Läs mer

Kök

Kundcase: DropStop 600 – en billig försäkring mot dyra vattenskador

”Vattenskador är den vanligaste typen av skador i hemmet och kostar samhället årligen 10 miljarder kronor, varav en stor andel faller på försäkringsbolagen”, berättar Clas Olsson som är sälj- och marknadschef på Tollco. ”Det är mer än alla kostnader för bränder och stöld sammanräknat”.

Även om vattenskadorna tack vare hårdare byggregler går ned något så ökar trots detta kostnaden på grund av materialval. Dock ökar vattenskadorna i kök, till stor del på grund av ismaskiner i kylskåp.

Läs mer

Novator

Svensk uppfinning med högtflygande planer

Novator orbitalborrmaskin

Novators orbitalborrmaskin

Alla som har använt en traditionell borrmaskin känner till bristerna: flisor och sprickor kan uppstå vid hålens kanter, borren slinter titt som tätt och du kan behöva lägga hela kroppsvikten bakom för att ens komma in i hårda material.

För en hemmafixare är det en irritationsfaktor, men inte värre än att det går att fixa med tålamod och sandpapper. I flygindustrin, däremot, är det här ett problem med allvarligare konsekvenser.

Läs mer

Philae_on_the_comet_back_view.jpg / Picture: ESA / ATG medialab

Skyddad: Hur man fångar en komet

Detta innehåll är lösenordsskyddat. För att se det, ange ditt lösenord nedan:

I forskningens tjänst

Cancer är en svår sjukdom. Och ingen form skördar fler människoliv årligen än lungcancer. Det här är bekant för de flesta, men att behandlingen i sig är så krävande att den i värsta fall leder till svåra biverkningar, är något vi helst inte tänker på.

Problemet är att även friska celler runt cancertumören påverkas av strålbehandlingen. Särskilt när tumören sitter i en lunga, eftersom lungan rör sig under behandlingen. Just detta arbetar ett forskarlag med vid Karolinska Universitetssjukhuset. Deras mål är att utarbeta en metod för effektivare strålbehandling av lungcancer, där tumörens förflyttning följs kontinuerligt under andning,. På så sätt hoppas de kunna minska risken för svåra biverkningar.

Alla människors andningsmönster är unika och de förändras från situation till situation. Nyckeln till att kunna behandla med minimal påverkan, ligger i att först mäta och analysera individens andning för att kunna förutse den. Genom att konstruera ett komplett rörelsesystem – med motor, linjärrobot, styrsystem och anpassad pc-mjukvara – uppnådde vi forskarnas krav avseende hastighet, kraft och noggrannhet.

Deras studier pågår. Nu är det bar att vänta och se.

Camera

Och priset går till …

Ibland handlar våra uppdrag inte om lösningar på idéstadiet, utan om att förädla redan briljanta produkter. Som i fallet Björn Hedén och Hedén Engineering, ingenjören med företaget som fick hela filmindustrin på fall redan under 60-talet. Innovationen? Motorer som används för zoom-, fokus- och bländarfunktioner i filmkameraobjektiv. Eller för att uttrycka det enklare, mekaniken som krävs för att du ska få fantastiska filmupplevelser. Läs merAnmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *