Kök

Kundcase: DropStop 600 – en billig försäkring mot dyra vattenskador

”Vattenskador är den vanligaste typen av skador i hemmet och kostar samhället årligen 10 miljarder kronor, varav en stor andel faller på försäkringsbolagen”, berättar Clas Olsson som är sälj- och marknadschef på Tollco. ”Det är mer än alla kostnader för bränder och stöld sammanräknat”.

Även om vattenskadorna tack vare hårdare byggregler går ned något så ökar trots detta kostnaden på grund av materialval. Dock ökar vattenskadorna i kök, till stor del på grund av ismaskiner i kylskåp.

Vattenskador är inte bara dyrbara att råka ut för de är ofta också besvärliga att åtgärda. Dessutom kan de medföra allergiframkallande mögel- och bakteriehärdar. Brandvarnare som larmar för rök är en självklarhet i de flesta hem idag, och visst vore det bra om du på liknande sätt kunde bli varnad om det börjar sippra vatten någonstans? I ett kök kan det till exempel uppstå läckage bakom diskbänken eller vid diskmaskinen. Det kan till och med bli skador från läckande kondensvatten från kylskåpet. En rörkoppling kan läcka i månader, ja till och med år, innan läckaget syns. Det är inte förrän fukten börjar krypa upp på väggarna eller tränga genom golvet till våningen under som det uppmärksammas, och då är det alldeles för sent. Ett vattenlarm borde vara lika självklart i hemmet som en brandvarnare.

Lösningen heter DropStop 600 och är ett vattenlarm från Tollco. Larmenheten drivs av ett vanligt 9-voltsbatteri och är utrustad med ett par textilsensorer som suger åt sig eventuellt vatten. Larmet placeras till exempel i diskbänksskåpet med givarna tätt intill vatten- eller avloppsrören. Börjar det läcka och det kommer ut lite vatten, suger givarna upp vattnet och larmet larmar. På detta enkla sätt kan du stoppa vattenskadan i tid.

”Försäkringsbolagen är givetvis mycket positiva till denna produkt”, fortsätter Clas Olsson på Tollco. ”Flera av dem säljer redan produkten själva och det blir allt vanligare med rabatterade premier eller förbättrade försäkringsvillkor för den som installerar DropStop 600 i sitt kök. Självklart fungerar den lika bra på alla ställen i huset där man vill försäkra sig mot läckande vatten. Själv har jag satt in fem vattenlarm hemma. Faktum är ju att alla rörkopplingar förr eller senare börjar läcka”, berättar Clas. ”Att sätta in ett vattenlarm är ju lika enkelt som att sätta upp en brandvarnare”.

Dropstop

Compotech fick helhetsåtagande vid produktutvecklingen

Vi fick förfrågan från Tollco i Knivsta om en vidareutveckling av såväl utseende som funktioner, berättar Jim Franzén på Compotech och som varit ansvarig för utvecklingen av nya DropStop 600. ”Dessutom moderniserade vi även förpackningsdesignen”, fortsätter han. ”Den nya förpackningen är betydligt plattare och innebär att den nu kan levereras direkt hem i brevlådan till konsument”.

Kartongen är dessutom tillverkad av miljövänligare material och tar mindre plats. Den är även försedd med hängare så den kan exponeras bättre i butik. ”Compotech har hjälpt oss med utvecklingen av hela produkten och förpackningen”, berättar Henrik Skoog vidare. ”Det innebär allt från plastkåpan med tryck, kretskort, sensorer, kablage, kontakter. Ja, alltihop. Till och med för packningen som ju var väldigt viktig då dessa produkter ofta säljs i butik. Vi tog hjälp av Compotech för att arbeta med proffs som förstår sig på tillverkningen i Asien. Annars hade jag nog fått bosätta mig därnere ett tag och det har jag ingen lust med”, säger Henrik. ”Samarbetet med Compotech har fungerat väldigt smidigt. Vi sparade massor med tid som gjorde att vi snabbare kom ut på marknaden. Dessutom har de hjälpt oss att förbereda för kommande teknikutveckling i produkten.

”Den största utmaningen vid produktutvecklingen var inte elektroniken”, avslöjar Jim Franzén på Compotech. ”Det svåra var att hitta rätt material till textilsensorerna så att de får snabb reaktionstid och kan larma snabbt. De får inte vara för tjocka eller för tunna och de måste torka snabbt”, avslutar Jim.

 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *