Camera

Och priset går till …

Ibland handlar våra uppdrag inte om lösningar på idéstadiet, utan om att förädla redan briljanta produkter. Som i fallet Björn Hedén och Hedén Engineering, ingenjören med företaget som fick hela filmindustrin på fall redan under 60-talet. Innovationen? Motorer som används för zoom-, fokus- och bländarfunktioner i filmkameraobjektiv. Eller för att uttrycka det enklare, mekaniken som krävs för att du ska få fantastiska filmupplevelser.

Vi kom in i bilden för över tjugo år sedan, både som tekniskt bollplank och leverantör av komponenter. Sedan dess har vi tillsammans passerat milstolpar som ingen av oss drömde om när samarbetet inleddes. En sådan är världens minsta och lättaste servomotor till 3D-kameror. Aldrig tidigare har så höga krav ställts på noggrann positionering och tyst drift – och komponenterna som gör jobbet håller yttersta världsklass.

Största tänkbara belöning kom 2010, när Björn Hedén tog emot en Oscar i kategorin Technical Achievment Award för just denna innovation, dom användes under inspelningen av James Camerons rymdäventyr Avatar. Välförtjänt!Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *