Veckans häftigaste: Nytt material – 3D printad magnetisk vätska

Det här det häftigaste jag har sett den här veckan: Amerikanska forskare utvecklade av droppar med permanentmagnetiska egenskaper – av misstag. Dessa formbara flytande strukturer kan öppna upp för innovationer som flexibel elektronik och artificiella celler för riktad cancerterapi.

Det hela startade med att forskare vid Berkeley Labs funderade kring vad som skulle hända om strukturen hos ferrofluid (vätska med järnoxidpartiklar som blir tillfälligt magnetisk vid kontakt med magneter) blev permanentmagnetisk.

Med hjälp av en modifierad 3D skrivare printade man ut millimetersmå droppar ferromagnetiska nanopartiklar i en vätska. Efter att vätskan varit i kontakt med en spole (elektromagnet) blev dropparna magnetiska. Till forskarnas förvåning fortsatta dropparna att vara magnetiska när man tog bort spolen och dropparna kunde dessutom formas enkelt. Den fullständiga artikeln finns här.

Spana in filmen från labbet så får du ser hur det gick till.


Men utvecklingen är ännu i sin linda. I framtiden kan dessa droppar utgöra en språngbräda för nya områden som vi inte har en susning om idag.

Som jämförelse utvecklades även den allra första permanentmagneten av misstag. Det skedde under det att man utvecklade korrosionsbeständiga legeringar med nickel och aluminium för mer 70 år sedan. Materialet man fick fram hade magnetiska egenskaper och så småningom kom man fram till att inblandning av kobolt gav kraftigare magnetfält. Detta blev början till den allra första permanentmagnet, AlNiCo.

På den tiden kunde man knappast ana hur upptäckten skulle möjliggöra applikationer som högpresterande elmotorer, generatorer för vindkraftverk och MR-kameror. Dessa tar vi idag för givna och de finns tack vare moderna neodymmagneter.

Följ oss på LinkedIn så att du inte missar nästa Veckas häftigaste!



Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *