circular OLED

Tunna OLED-displayer

Den här typen av displayer har inte alls samma komplicerade struktur som TFT-displayen eftersom OLED- displayens lysdioder gör den självlysande. Varje pixel består av 3 delpixlar uppdelat på lysdioder i färgerna rött, grönt och blått som ger önskad färg genom att lysdioderna tänds olika mycket och illuminerar själva. Eftersom displayen är självlysande behöver den inte vara särskilt tjock, till skillnad mot TFT-displayer som behöver bakgrundsbelysning.

OLED kan vara mjuk och böjlig

Transparensen hos OLED ligger för närvarande kring 40% men eftersom det sker en väldig utveckling – som kommer gagna den här tekniken – så kommer man förmodligen redan under 2016 få fram displayer med 70% genomsläpplighet vilket är ett bra steg mot målsättningen som ligger på 80%. Höjningen av transparensen uppnås genom förtunning av materialet men även genom att man ändrar uppbyggnaden av materialen. En annan positiv effekt är också att förändringarna gör displayerna än mer böjliga – detta är den enda typ av display som finns i mjuk och böjlig form men vanligast är ändå att tillverka dem i glas.

OLED-displayer fungerar väl ned mot -40 grader i driftstemperatur, däremot är de känsliga för fukt. En annan sak man bör tänka på när man väljer att använda en OLED-display, är att de åldras relativt fort vilket förstås påverkar applikationen. Beroende på driften, så ligger livslängden någonstans i ett spann om 20.000 – 80.000 timmar. Livslängden påverkas också av vilken färg man väljer att använda eftersom delpixlarnas färg gör att de åldras olika snabbt, där de gröna delpixlarna klarar sig allra längst. Det medför också att en OLED-display med full färg- enligt RGB skalan – åldras olika beroende på vilken färg pixeln visar. Livslängden är ett av skälen till att OLED-displayer bland annat används i kommersiella produkter som bara behöver ha en begränsad livslängd.



Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *