Tobias om en absolut optisk pulsgivare

– Absolut precision med optiska pulsgivare i miniformat!

Vad är viktigast för er när ni ska välja pulsgivare till er applikation? Hög noggrannhet? Absolut positionering? Storlek? Batterisnål drift kanske? Eller varför inte minimal kommunikationsfördröjning?

Det finns många avvägningar man kan behöva ta ställning till när man gör sitt val. Men oroa dig inte, nya Aura™ Series Encoders lämnar minimalt med utrymme för besvikelse. Celera Motions nya högupplösta, absoluta, minimala, optiska pulsgivare raderar tidigare begränsningar och banar väg för nya möjligheter i er utrymmessnåla applikation.

Optisk teknologi i miniformat och stor monteringstolerans

Med en upplösning på upp till 22 bitar (4 194 304 steg), en noggrannhet på ±0,01° och en repeterbarhet på ± 1LSB (vilket kan översättas till sann specificerad upplösning) får man verkligen anstränga sig om man vill hitta exempel på applikationer som skulle vara alltför krävande för att denna encoder ska klara jobbet.

Den absoluta egenskapen möjliggörs av en teknik som bygger på LED-ljus med kort våglängd och som i kombination med ett inkrementellt skalspår och ett avancerat läshuvud producerar rena, solida sinussignaler. Detta möjliggör för högupplöst interpolation med varvtalshastigheter ändå upp till 83 721 varv/minut.

Det extremt lilla formatet på 9.0 x 7.0 x 1.2 mm vars design även utgörs av ytmonteringsteknik gör att pulsgivarna tar minimalt med utrymme och enkelt kan integreras på ett kretskort. Det faktum att monteringstoleranserna dessutom är oerhört generösa gör att installationsprocessen underlättas oavsett monteringsutförande.

Omotiverat med extra encoders

Utöver dessa omkostnadsbesparande faktorer, är även den inbyggda algoritmen för excentricitetskompensation utmärkande, vilken kan minska produktionskostnaden avsevärt. Detta då excentricitet, som orsakas av centrumavvikande montering och utnötta lager, vanligtvis är den största källan till vinkelfel och därmed sämre systemnoggrannhet överlag. Det är inte sällsynt att man kompenserar för felet genom att tillsätta en till encoder. Detta är naturligtvis en kostsam åtgärd på många sätt, vilket man därmed slipper tack vare kompensationsalgoritmen i denna pulsgivare.

Det finns flera nackdelar med att ha många encodrar i applikationen. Det är inte bara den ackumulerade driftskostnaden som riskerar att dra iväg. Användarupplevelsen kan också bli lidande om effektförbrukningen är onödigt hög i en batteridriven applikation, med förkortad batteritid som följd.

Hur ser era utmaningar ut?

Slutligen är Aura rustad med diverse olika kommunikationsgränssnitt vilket möjliggör för närmast inpå realtidsrespons vid nätverkskommandon, flexibla anslutningsmöjligheter och redundans i kommunikation. Detta tillsammans med ovan nämnda egenskaper gör att pulsgivaren lämpar sig väl för högprecisa applikationer såväl som för hög volym. Applikationer inkluderar (men begränsas ej till) kirurgiska robotar, samarbetsrobotar (cobots), robotleder, greppare, exoskelettutrustning och kroppsnära teknik, tandfräsningsmaskiner samt pick-and-place maskiner för tillverkning av halvledarkomponenter och kretskort.

Vill du veta mer? Hör av dig direkt och berätta vad ni vill få ut och om förutsättningarna som finns i er applikation!



Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *