TFT displayer

TFT-displayer, så här fungerar de

TFT-displayen bygger på välbeprövad pixelbaserad teknik som gör att de passar bra när ett föränderligt budskap ska visas. Displayerna är inte självlysande, man använder istället bakgrundsbelysning som är inbyggd i en liten box bakom displayen. Vita LED lysdioder utgör ljuskällan som sprider ljuset jämnt över bildytan med hjälp av ljusledare.

Omgivande temperatur och TFT-displayer

Den här typen av displayer är ganska robusta men de påverkas lätt av omgivande temperatur, vilket visar sig på olika sätt beroende om temperaturen är för hög eller låg. Om temperaturen är för låg blir TFT-displayen långsam och ljusstyrkan minskar. Vid höga temperaturer kan displayen istället skadas permanent eftersom kristallvätskan riskerar att förändras och fastna. Därför är det viktigt att ta hänsyn till det normala temperaturområdet, som ligger mellan -20 till +70 grader, när man väljer att använda TFT-displayer till sin applikation.

Energieffektiviteten

TFT-displayer är tillverkade av glas tillsammans med kristallvätska, färgfilter, polarisatorer och transistorer. Vätskans polarisatorer och transistorer styr hur mycket ljus som skall blockeras och släppas igenom, funktionen kan liknas vid en slutare i ett kameraobjektiv eller en persienn. Varje bildpunkt/pixel som släpper igenom ljus är ganska liten och det är också graden av öppning/blockering i varje delpixel som tillsammans med RGB färgfilter avgör vilken färg som visas.

Genomsläppligheten ligger på 10% vilket gör TFT-displayer ganska så energikrävande eftersom hela 90% av ljuset blockeras.

Läsbarhet via kontrastjustering

Det hittills vanligaste sättet att anpassa läsbarheten i ljusa omgivningar är att öka ljusstyrkan genom uppgradering eller utökning av bakgrundsbelysningen. Ljusstyrkan kan också ökas genom att man använder optiska filmer och filter. Metoderna kan dock i värsta fall leda till andra typer av problem istället. Om ljusstyrkan i bakgrundsbelysningen ökas utan att kontrasten justeras, kommer även de mörka partierna på displayen att bli ljusare vilket resulterar i att läsbarheten blir samma eller till och med sämre än vad den var innan. Både kontrast och ljusstyrka är därför viktiga parametrar för att läsbarheten skall bli god i starkt omgivningsljus.

Några exempel på vad man bör tänka på angående ljus och kontrast redovisas i vår expertartikel om kontrastjustering, här hittar du den.



Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *