blog-robocup-soccer

Kommer ett fotbollslag med robotar någonsin slå världsmästarna?

RoboCup är en årlig tävling för att stimulera forskning inom robotteknik och artificiell intelligens och främja samarbetet mellan olika forskarlag. Initiativet drogs igång i mitten av 90-talet, med det officiella målet att skapa ett fotbollslag av autonoma humanoida robotar som på sikt till och med ska kunna vinna över de regerande världsmästarna i fotboll – året 2050 nämns som en möjlighet.

Lekfull träning inför fullaste allvar

Tävlingen samlar såväl högskolestudenter som forskare och består av olika grenar för robotar med specifika förmågor. I grenen RoboCupRescue skickas robotarna in ett okänt område för att leta efter skadade människor, medan RoboCup@Home består av robotar i skala 1:1 som ska interagera med människor och genomföra uppgifter. Men den mest kända grenen är så klart Robot Soccer World Cup, där det finns olika klasser som sträcker sig från rent virtuella robotar till robotar på hjul.

Vi på Compotech följer RoboCup med spänning varje år. Dels för att tävlingen alltid bjuder på överraskande lösningar, men också för att vår leverantör Faulhaber är med och bidrar till lagen med både ekonomiskt stöd och fria motorer från deras breda sortiment. Engagemanget från Faulhabers sida är en del av en större strategi som går ut på att föra den tekniska utvecklingen inom robotik framåt. Vid sidan av RoboCup är man även med och stöttar DARPA Robotics Challenge. Där får de deltagande lagen, som hör till världens mest avancerade organisationer inom robotikforskning, samarbeta för att förnya hårdvara, mjukvara och sensorer. Målet är att göra det möjligt för robotar att utföra utmanande uppgifter för betydande katastrofinsatser. Laget från Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Dr. Fritz Faulhabers alma mater, nådde 2013 en tredjeplats i tävlingen, med sin Tartan Rescue CHIMP (CMU Highly Intelligent Mobile Platform), en 90 kg tung robot avsedd att utföra komplexa uppgifter i farliga, mänskligt konstruerade miljöer.

För att läsa mer om RoboCup 2015, besök http://www.robocup2015.org/

För att läsa mer om DARPA Robotics Challenge, besök http://www.theroboticschallenge.org/Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *