Veckans häftigaste – FPV drönare!

Red Bull har lagt upp en video som ska visa när världens snabbaste FPV drönare följer Red Bull Racings Max Verstappen när han kör RB20 F1-bilen runt Silverstones Grand Prix-bana.

Det var i början av 2023 som Red Bull kom till Dutch Drone Gods för att se om de kunde följa en F1-bil i full fart under ett helt varv. Det var en stor utmaning eftersom FPV-drönare så sent som vid den tiden som mest kunde nå hastigheter upp till cirka 180 km/h.

Hos News Shooter läser vi om projektet och utvecklingen som accelererades av Red Bull Advanced Technologies, en avdelning för högpresterande ingenjörskonst inom Oracle Red Bull Racing Formula 1 team. Åtta månader senare har man lyckats lösa pusslet och få balans mellan elektronik, design, vikt, hastighet, flygtid och avstånd. Att batteritiden hos drönaren ligger på 3 minuter är inte så märkligt med tanke på rotorhastigheten som når upp till 42 000 rpm. Drönaren accelererar dessutom hela två gånger snabbare än en F1-bil och når 300 km/h på bara 4 sekunder & har en topphastighet på mer än 350 km/h. Så frågan är om detta är detta framtiden för hur vi kommer följa F1 framöver!

Vill du veta vad som var häftigast förra veckan? Klicka här!

Golfrobot

En golfrobot för automatisering av världens golfranger!

Range Picker är den golfrobot som allra står högst på många golfklubbars önskelista. Men redan nu finns den på klubbar som Österåkers GK, Båstad GK, Troxhammar GK & PGA Frisco i Texas. Här i Sverige, är golf landets tredje populäraste sport och i hela världen finns fler än 60 miljoner golfspelare. Därför är potentialen för Relox Robotics – företaget som har utvecklat Range Picker – enorm.   Läs mer

Veckans häftigaste: Foilande elcykel!

Foilande elcykeln Manta5 är det häftigaste jag sett – den här veckan! Detta ska vara värdens första foilande elcykel någonsin – och kanske är det elmotorn som gjort skillnad? Eller bärplanen? Eller kanske en kombination av båda? Men oavsett vad så kan den tydligen fungera som både motionsredskap och glidare, beroende på hur mycket man vill låta elmotorn hjälpa till, läser vi om på Hamnen.se som har testat Manta5.

Med en fart som ska kunna trampas upp i hela 12 knop – så har Manta5 förmodligen potential att bli sommarens hetaste pryl. Eller vad tror du?

Vill du veta vad vi skrev om förra veckan? Här kommer du direkt till Veckans Häftigaste!

WEBINAR: Lär dig mer om stegmotorer

Stegmotorer används i många olika typer av tillämpningar eftersom de är kostnadseffektiva, enkla att köra och erbjuder högt moment vid låga hastigheter. Nu har du chansen att lära dig mer om hur man optimerar en applikation och får ut det mesta av den när man använder den här typen av motorer i tillämpningen.

Webinaret går av stapeln 15/3 klockan 10-12, anmäl dig nu direkt.

Om positionsmätning, vi jämför 7 olika tekniker

Exakt positionsmätning och återkoppling av rörelser kan vara avgörande för en maskins prestanda, oavsett vilket syfte maskinen egentligen har. Om en mätteknik lämpar sig eller ej kan dels bero på hur precisionskrav & repeterbarhet ser ut och hur integrationen kan göras. Men beräknad livslängd, miljö och under vilka förhållanden maskinen ska användas kan ha lika stor betydelse. Det är heller inte ovanligt att man som ingenjör dessutom kombinerar olika metoder för att nå den nivå av noggrannhet och tillförlitlighet som behövs.

Läs mer

positionering robotkirurgi

Rätt positionering i alla lägen med robotkirurgi

Plattformar för robotkirurgi finns både i och utanför operationssalen och samtliga kräver exakt positionering.

I takt med att utbredningen av laparoskopisk kirurgi ökar, utvecklas nya system för kirurgiska procedurer som kräver mer kompakta, mångsidiga och ergonomiska lösningar. Här ger Celera Motions IncOder CORE konkurrensfördelar genom absolut positionsåterkoppling i ett ytterst lättviktigt och kompakt format. Läs mer

Ytbeläggning neodym

Ytbeläggning för neodym – om moderna magneter och korrosion

Ytbeläggning av neodym gör magneten mindre känslig för korrosion. När neodym, eller egentligen NdFeB, utsätts för luftfuktighet kan de korrodera, vilket kan förstöra magneten om man inte behandlar magneterna rätt från början. För att förhindra korrosion kan magneterna ytbehandlas.

Korrosionens grunder i magneter baserade på sällsynta jordartsmetaller

Korrosion är en väldigt negativ egenskap när det gäller permanentmagneter i NdFeB och SmCo legeringar. Mycket forskning har lagts ner på att ta fram lämpliga ytbehandlingsprocesser för att minska risken för korrosion men på senare tid har det även tagits fram nya typer av neodymmagnetmaterial med lägre risk för korrosionsangrepp. Läs mer

Webinar: Så här väljer man encoder till en applikation

På det här webinaret får du bland annat veta när det är lämplig att använda encoders (pulsgivare) i en applikation och skillnaderna mellan den inkrementella och absoluta teknologin. Vidare om hur man väljer teknologi och upplösning för att matcha applikationens noggrannhetskrav.

Den 8 februari klockan 11:00 – 12:00

  • Encoder applikationer
  • Teknologier
  • Inkrementella och absoluta pulsgivare
  • Upplösning, noggrannhet och repeterbarhet
  • Hur urvalet ser ut
  • Tips och trick

Deltagande är gratis, men antalet deltagare är begränsat, anmälan nu direkt.

Välkommen!

encoders

Videoguide: Absoluta induktiva encoders!

Den som söker absoluta encoders för applikationer med motorer eller annan rörlig last bör inte missa denna fyra minuter långa video om design och mätning för verkligt tuffa förhållanden.

Den här gången är det Compotechs Tobias Åkerlind som går igenom teknologi och egenskaper hos Celera Motions Zettlex™ encoders. Du får bland annat veta hur de fungerar och hur det kommer sig att de lämpar sig när exempelvis potentiometrar och kapacitiva enheter skulle kunna visa sig opålitliga.

Men användningsområdet är absolut inte begränsat till tuffa utomhusapplikationer. Utformningens bredd och okomplicerad integrering innebär istället att Zettlex encoders är applicerbara inom en mängd områden. Ett exempel på det är förkalibrerade ultraserien med en noggrannhet som sträcker sig ända ned till ≥ 19 bågsekunder. Det gör denna ytters lämpad för medicinteknik och robotik.

Missa inte videon och hör av dig direkt till Tobias så berättar han mer!

Säg hej till vår nya innesäljare Johan!

Om du är ansvarig för att beställa säkerhetsutrustning som sensorer & ljusridåer eller kanske knappsatser och strömbrytare, då har du kanske redan varit i kontakt med vår nya kollega Johan Wahlén.

Utbildning inom Internationell materialteknik vid Luleås tekniska universitet och Account Manager på Företagsekonomiska Institutet, är spännande erfarenheter som Johan har med till oss. Försäljning av komponenter och halvledare till OEM industrin och extrajobb som kundmedarbetare & säljare inom fordonssektorn är andra värdefulla erfarenheter. Läs mer



Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *