Cubli

Veckans häftigaste: En balanserande kub

Det här kan vara det häftigaste jag sett – den här veckan. Det ska erkännas direkt att detta inte är någon rykande färsk nyhet, men det är likväl bland det häftigaste jag sett. Ett gäng forskare vid institutionen för dynamiska system och reglering (egen översättning) vid det Schweiziska universitetet ETH Zürich har utvecklat en kub som kan hoppa, balansera och till och med gå genom att använda reaktionshjul. Att förklara i ord hur detta ser ut känns som en onödigt besvärlig uppgift. Ta istället en titt på videon nedan och förundras över hur spännande reglerteknik och motorer kan vara!

Mer information om projektet finns hos ETH Zürich.

Robots blog

Hur nära är vi att få chansen att klä på oss robotar?

Föreställ dig att ditt dagliga arbete tvingas släpa runt på en 20 kg tung maskin. Inte världens tyngsta lyft för de flesta, men även för riktigt starka individer blir 20 kg rejält påfrestande redan efter ett par minuter. Lyckligtvis är detta något vi slipper som ingenjörer och konstruktörer, men inom många andra yrkesområden är fysisk ansträngning en del av vardagen. Lantbrukare, militärer, brandmän med flera. Därför är det kanske inte så konstigt att det världen över pågår en rad projekt med syftet att utveckla användbara exoskelett! Läs mer

FAULHABER dancing robots

Robots just want to have fun

Robotar på film brukar se radikalt annorlunda ut än de vi stöter på i verkligheten. Vi är vana vid att se robotar som svetsar bilkarosser, besöker grannplaneter eller klipper gräsmattan. En division av koreanska Dongbu Robotics har däremot fokuserat på mer människoliknande små figurer. Det mekaniska folkets muskler består av motorer från FAULHABER.

Läs mer hos FAULHABER

I forskningens tjänst

Cancer är en svår sjukdom. Och ingen form skördar fler människoliv årligen än lungcancer. Det här är bekant för de flesta, men att behandlingen i sig är så krävande att den i värsta fall leder till svåra biverkningar, är något vi helst inte tänker på.

Problemet är att även friska celler runt cancertumören påverkas av strålbehandlingen. Särskilt när tumören sitter i en lunga, eftersom lungan rör sig under behandlingen. Just detta arbetar ett forskarlag med vid Karolinska Universitetssjukhuset. Deras mål är att utarbeta en metod för effektivare strålbehandling av lungcancer, där tumörens förflyttning följs kontinuerligt under andning,. På så sätt hoppas de kunna minska risken för svåra biverkningar.

Alla människors andningsmönster är unika och de förändras från situation till situation. Nyckeln till att kunna behandla med minimal påverkan, ligger i att först mäta och analysera individens andning för att kunna förutse den. Genom att konstruera ett komplett rörelsesystem – med motor, linjärrobot, styrsystem och anpassad pc-mjukvara – uppnådde vi forskarnas krav avseende hastighet, kraft och noggrannhet.

Deras studier pågår. Nu är det bar att vänta och se.



Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *