RobotSM sprider intresse för teknik och robotar

I höst är det dags RobotSM – Chalmers robotförening arrangerar eventet för alla som är lockade av framtidens teknik. Huvudattraktion under dagen är kampen mellan autonoma robotar i grenar som Sumo, Linjeföljning, Folkrace och Fristil. Förra året knep Chalmersstudenterna Isak Åslund och Oskar Johansson andraplats i grenen Linjeföljning med roboten Blitz men nu vill de ta revansch!

Efter att ha lärt sig mycket under förra tävlingen, var killarna sugna på att utveckla en robot med nya motorer och annan reglering – områden de tyckte var begränsande 2019.

Så här såg det ut när Isak & Oskar knep andraplats 2019 Läs mer

Det här kan vara det häftigaste jag har sett – den här veckan: Micro LED direkt på metall eller glas!

Är Micro LED tekniken för framtidens displayer? Kan den ta över displaymarknaden från små mobila enheter till stora videoskärmar?

Micro LED är mycket små, mikrometerstora, galliumnitridbaserade lysdioder. Ljusstyrkan, färgåtergivning och låg energiförbrukning är egenskaper som gör Micro LED ojämförbart bäst i flera sammanhang. Men problemet med en komplicerad tillverkningsmetod har varit ett hinder. Fram till nu har Micro LED använts till displayer för miniatyriserade AR applikationer.

Företaget Beam Materials har utvecklat en metod för tillverkning av de epitaxiella GaN-enheterna som kan ske direkt på underlag som exempelvis glas och metall. Metoden är skalbar så att mycket stora skärmar kan produceras med hög upplösning.

Lysdioder och andra galliumnitridanordningar produceras vanligtvis genom tillväxt ovanpå en kisel- eller safirplatta med en process som kallas epitaxi. Men för att det ska fungera behövs substrat av kristall för att få galliumnitrid att växa till sig. Det är här som iBeams nya metod för tillverkning av GaN-enheterna direkt på inklusive tunna, flexibla metallområden med stor yta.

Processen GaN-on-Metal (GANOM) möjliggör roll-to-roll-tillverkning av lysdioder och andra LED-produkter genom direkt utskrift och integration av lysdioder. Om det faller väl ut så kommer Micro LED troligen att ersätta både OLED och LCD-tekniken. Det gäller framförallt i små bärbara enheter som mobiltelefoner och smarta klockor. Och det redan inom ett par år.

Här kan du läsa om processen direkt på http://www.ibeammaterials.com

Nytt år, ny energi och ny robot!

Det här är det häftigaste jag har sett – den här veckan: Avundsvärd spänst!

Det är nog många med mig som är extra energiska nu när ljuset äntligen börjar återkomma och som gör allt för att få lite ny spänst! Men det här blir svårslaget…

Med hjälp av specialanpassade motorer, ventiler och kompakta hydrauliska kraftaggregat har Boston Dynamics konstruerat ett av väldens mest kompakta mobila hydraulsystem enligt dem själva. Hursomhelst så gör konstruktionen det möjligt att leverera hög effekt och imponerande rörlighet hos Atlas som denna humanoida robot heter.

Se efter själv, balans och vigör är imponerande!

Vill du ser fler robotfilmer? Följ länken till vår motorblogg!

Absolutpulsgivare med line driver

Den nya magnetiska absoluta pulsgivaren AES-4096 L är utrustad med en line driver och blir således mindre känslig för störningar vilket ger möjlighet till kabellängder på upp till 5m.

Pulsgivaren arbetar kan kombineras med FAULHABERs borstlösa DC-motorer i serien BX4 och BP4 samt de FAULHABER styrningar som passar dessa motorer.  

Pulsgivare i kompakt format

FAULHABERs borstlösa motorfamilj BXT, med sin kompakta design, har utökats med en magnetisk enkoder IEF3-4096 med matchande profil. Endast 6.2 mm i bygghöjd och integreras enkelt med motorns hus. Enkodern ansluts med en separat flatkabel. 

IEF3-4096 erbjuder tre kanaler A, B och indexpuls med upplösning upp till 4096 pulser per varv. Behövs line driver så finns det också i varianten IEF3-4096 L. Enkodern kan kombineras med följande motorer 2214…BXT H, 3216…BXT H och 4221…BXT H och BXT.   

Begränsat utrymme, höga krav på precision och höga varavtal är ideala applikationer för dessa produkter. Till exempel robotar, medicinteknik, medicintekonologi, automatisering inom laboratorier och inom industriautomation.  

En motor som pallar trycket

FAULHABER har utvecklat en ny autoklaverbar motorserie, 2057..BA. Den är speciellt framtagen för medicinska applikationer då den klarar över 1500 autoklavcykler och är optimerad för höga hastigheter, upp till 65 000 rpm. Applikationer där dessa prestanda är efterfrågade är inom områden som vård (ventilatorer), kirurgi och dentalkirurgi (handhållna instrument). De krav som ställs karakteriseras av hög effekt i förhållande till motorns storlek och vikt, precision samt förmåga att vara i kontinuerlig drift under en längre tid.

Hör av dig om du vill veta mer!

Planetväxlar i en klass för sig!

FAULHABERS nya GPT-serie erbjuder högre vridmoment, högre varvtal och högre verkningsgrad i mindre storlek.   

GPT-serien finns i storlekarna 22, 32 och 42 mm i diameter och levererar toppvärden för moment och ingångsvarvtal. Jämfört med föregående modellserie har det kontinuerliga ingångsvarvtalet mer än dubblerats till över 10 000 rpm och intermittent upp till 20 000 rpm. Modellen 42GPT klarar en intermittent last på 25Nm trots sin kompakta längd på endast 71mm. Växellådorna är extremt robusta och klarar höga kontinuerliga och intermittenta laster, men även plötsliga abrupta lastförändringar.   

Växellådorna kan fås i 1-, 2-, 3- eller 4-steg med jämn fördelning av utväxlingar. De individuellt optimerade växelstegen ger ett lågt totalt glapp och det stora totala antalet tillgängliga utväxlingar gör det möjligt att utnyttja motorns prestanda på bästa sätt, vilket ger en lösning som levererar högre moment, högre varvtal och en högre verkningsgrad.    

 Serien är skapad för krävande applikationer som till exempel inspektions- och monteringsrobotar, produktion- och laboratorieautomatisering och kan kombineras med ett stort antal av FAULHABERS utbud av motorer. Speciellt bra passar den ihop med den nya platta BXT-motorn när en mycket liten och kompakt lösning är nödvändig.

blogg-lenz-lag

Veckans häftigaste: Lenz lag

Det här kan vara det häftigaste jag sett – den här veckan. Compotechs magnetexpert Per Rundbom visar hur Lenz lag fungerar – och jag blir påmind om att skolfysik kan se riktigt spännande ut. Men en video säger mer än tusen ord så ta och kolla in filmen nedan!

Oemotståndliga robotar!

De här robotgeparderna är det häftigaste som jag har sett – den här veckan!

Att skapa en robot som rör sig lika graciös som en gepard – det var en utmaning som ett antal studenter vid Massachusetts Institute of Technology tog tag i för ett antal år sedan.

Hur de lyckades? Om man inte kan landa så kan man inte hoppa. Och här fattar varje robot 30 beslut per sekund som styr dess 10 elmotorer – videon talar för sig själv!

Här kan du läsa om projektet direkt hos CNN.

Besök oss på MHC i Lund – bara idag!

Fredag 27 september kommer vi att finnas på plats i entréplanet vid kafeterian på Mobilvägen 10!

Titta förbi vår minimässa när det passar dig, ta en kopp kaffe och kläm och känn på ett urval inom våra spetsområden HMI display & switch, motor, magnetiskt och smart belysning. Om du sitter på en särskilt klurig utmaning just nu, är du mer än välkommen att hugga tag i någon av oss och berätta om den – vi hjälper dig att komma ett steg närmare lösningen.

Vi ses!

Tid: 10.00–14.00

Var: Mobile Heights Center

Mobilvägen 10 i Lund

Varmt välkommen!



Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *