Det här kan vara det häftigaste jag sett – den här veckan. Du har säkert sett de häftiga (och inte sällan skräckinjagande) robotarna från Boston Dynamics. Sedan Googles köp av Boston Dynamics har inte kreativiteten direkt avstannat. I den här videon ser vi deras senaste robot som är en slags hybrid mellan Segway och häst (!) som balanserar, snurrar och hoppar på ett imponerande sätt.
Det är lite oklart vad tillämpningen skulle kunna vara, men cirkusbranschen borde onekligen vara intresserade.
Bygger du också häftiga, imponerande och/eller skräckinjagande robotar? Våra servomotorer, växlar och motorstyrningar kan säkert hjälpa dig att få ut ännu vassare prestanda ur dina mekaniska husdjur!
Vill du se förra veckans häftigaste – om jätterobotar i dödsmatch? Följ länken!
Det här kan vara det häftigaste jag sett – den här veckan. Vi på Compotech älskar robotar, men om man ska vara riktigt ärlig så brukar de robotar som vi är involverade i inte riktigt se ut som de robotar vi ser på film. Någon gång ibland överträffar dock verkligheten dikten. Ett gäng amerikanska ingenjörer, som kallar sig Megabots, har inte bara byggt en stor, skräckinjagande monsterrobot. De har även utmanat sin japanska motsvarighet, Suidobashi, till en robotfajt:
Men det slutar inte där, gänget bakom Suidobashi har accepterat utmaningen!
Dödsmatchen är planerad att gå av stapeln i augusti i år. Nu ser vi med spänd förväntan fram emot en spektakulär robotfajt. Helst med tillhörande reservdelsbeställning efter att monsterrobotarna har spöat servomotorerna ur varandra!
För att möta kraven på decentraliserad intelligens, kapacitet till realtidskommunikation med överordnade system och flexibilitet i banbrytande applikationer har FAULHABER utvecklat en ny generation motorstyrning.
Den nya generation V3.0 är perfekt koordinerad med FAULHABERs existerande motorsortiment, men det stannar inte där utan de nya produkterna kan även kommunicera med omgivningen via gränssnitt som RS232, USB, CANopen eller EtherCAT. Övriga elektriska anslutningar har förenklats med hjälp av ett smidigt kontaktdonskoncept.
Enkelhet är ett ledord och med hjälp av den nya mjukvaran Motion Manager 6 är det lätt att komma igång och snabbt få ett fungerande servosystem.
Människoliknande robotar har ett handikapp redan från början eftersom själva rörelserna som krävs för att ta sig fram på två ben är mycket mer komplicerat än att ta sig fram på hjul. Att ta sig fram på två ben kräver en exakt rörelse, något som även vi människor behöver ett första levnadsår för innan vår motorik är så pass utvecklad att vi faktiskt kan gå. För de som både kan och vågar sig på att gå ett par månader tidigare innan alla basala funktioner är tillräckligt utvecklade, som fallskyddsreflexen till exempel, innebär vår gång förhoppningsvis inte fler törnar än ett par blåmärken. När vi väl får till samspelet mellan de cirka 200 muskler som är involverade när vi går, behöver alla dessa samarbeta med komplicerade leder och specialiserade områden i vår hjärna som styr gången. Läs mer
Moderna motorstyrningar kan inkludera möjligheten att köra stegmotorer med pulsgivare som återkoppling, vilket resulterar i en äkta återkopplad servoloop. Denna typ av motorstyrning liknar mycket hur man styr vanliga 3-fas borstlösa servomotorer, där de tre faserna är förskjutna med 120 elektriska grader. Hos stegmotorer är de två faserna förskjutna med 90 elektriska grader. Några av fördelarna med återkopplad styrning av stegmotorer är betydligt jämnare hastighet, reducerad effektförbrukning jämfört med oåterkopplade stegmotorer och betydligt högre moment vid låga hastigheter än traditionella 3-fas BLDC-motorer. Läs mer
Föreställ dig att ditt dagliga arbete tvingas släpa runt på en 20 kg tung maskin. Inte världens tyngsta lyft för de flesta, men även för riktigt starka individer blir 20 kg rejält påfrestande redan efter ett par minuter. Lyckligtvis är detta något vi slipper som ingenjörer och konstruktörer, men inom många andra yrkesområden är fysisk ansträngning en del av vardagen. Lantbrukare, militärer, brandmän med flera. Därför är det kanske inte så konstigt att det världen över pågår en rad projekt med syftet att utveckla användbara exoskelett! Läs mer
FAUHABERs nya IEH3-4096 är den mest kompakta encodern i sin klass. Denna nya modell har två fyrkantssignaler såväl som en extra indexkanal. Den erbjuder högre upplösning, ett utökat temperaturområde och förbättrad hastighetskontroll särskilt i det lägre varvtalsområdet. Encodern förlänger motorn med endast 1,4 mm och kan kombineras med ett antal olika ädelmetallkommuterade DC-motorer från FAULHABERs SR-serie, som mäter från 15 mm till 22 mm i diameter. Eftersom dessa motorer främst används i små maskiner är storleken en avgörande faktor.
Tack vare den termiskt robusta hallmodulen i enchipsutförande som används i IEH3-4096 blev det möjligt att utöka temperaturområdet från -40 till +100°C. Upplösningen på upp till 4096 pulser per varv förbättrar dynamiken i denna pulsgivare som också ger förbättrad hastighetskontroll i särskilt i de lägre varvtalsområdena. Flera olika val på upplösning finns tillgängliga som standard. Trots ett stort antal uppgraderingar så är IEH3-4096 mekaniskt kompatibel med sin föregångare.
IEH3-4096 kan användas i bland annat applikationer som teknisk utrustning inom mätteknik, ventilstyrning, kamerateknologi och i precisionsoptik, exempelvis positionering av speglar eller justering av linser eller filter. Dessa är applikationer som karaktäriseras av sofistikerad teknologi och där enskilda komponenter inte får ta mycket plats. EIH3-4096 uppfyller dessa krav.
I jakten på hög prestanda och låg vikt har FAULHABER utvecklat sin serie 3274 BP4 till en ny segrare i ringen! Denna borstlösa motor, som mäter 32 mm i diameter och som är 74 mm lång, har ett högt kontinuerligt moment på hela 165 mNm. Dessutom väger den endast 320 g, vilket är ungefär hälften av en konventionell motor med jämförbar effekt.
Denna fyrpoliga, borstlösa motor är idealisk för applikationer där hög effekt och dynamiska start-/stopp-sekvenser med minsta möjliga vikt är en avgörande faktor. Detta ser vi exempelvis i länkarmar i humanoida robotar eller för elektriska gripdon som används inom industriautomation. Den lämpar sig även väl för drifter av inspektionsrobotar.
3274 BP4 tål överlaster och fungerar utan slitagebenägen kommutering. Som ett resultat har den en många gånger längre livslängd än en konventionell DC-motor. Motorns förhållande mellan varvtal och moment är 3 rpm/mNm med ett stoppmoment på 2,7 Nm. 3274 BP4 levererar även under de tuffaste applikationskraven, som låga temperaturer och stora mekaniska laster, som exempelvis återfinns inom rymdindustrin. Detta är möjligt främst tack vare den robusta designen med rostfritt hus och frånvaro av lim i monteringen, som annars är vanligt för denna typ av konstruktioner.
Särskilt intressant för denna motorserie är den flexibla designen. 3274 BP4 har som standard digitala hallsensorer. Dessutom kan en högupplöst optisk eller magnetisk pulsgivare enkelt monteras på den anpassningsbara bakre flänsen. Som tillval kan man även få motorn med analoga hallsensorer, vilka i många fall kan ersätta pulsgivare. Slutligen kan motorn kombineras med ett stort urval av FAULHABERS optimerade växlar, för skapa ett komplett drivsystem.
Robotar på film brukar se radikalt annorlunda ut än de vi stöter på i verkligheten. Vi är vana vid att se robotar som svetsar bilkarosser, besöker grannplaneter eller klipper gräsmattan. En division av koreanska Dongbu Robotics har däremot fokuserat på mer människoliknande små figurer. Det mekaniska folkets muskler består av motorer från FAULHABER.