mars

Finns det seismisk aktivitet på den Röda Planeten?

Efter flera månaders resa landade Nasas InSight på Mars yta den 26 november. En del av lasten som levererades till Mars yta är SEIS, den känsligaste seismometern som någonsin byggts. Sex stegmotorer från FAULHABER, utrustade med planetväxlar, hjälper till med två uppgifter; för det första att mycket exakt balansera mätmekaniken och för det andra att kompensera för de spänningskrafter som uppstår till följd av de stora temperaturförändringarna.

Jordskalv är ett säkert tecken på att massor förflyttas under en planets yta. Denna insikt är faktiskt ganska ny i naturvetenskapens värld. För ungefär 100 år sedan föreslog den tyska geovetaren Alfred Wegener teorin om plattektonik – en teori som hans kollegor först hånade honom för. Idag lär vi ut i skolan att kontinentalplattor flyter och förflyttar sig ovanpå jordens flytande mantel. Djupa dalar och höga berg: Flyttningen av kontinentala plattor förändrar geologiska formationer. Detta vet vi händer på jorden, men hur är det på vår grannplanet Mars?

Läs mer om hur motorer från FAULHABER används i SEIS.

Linjärmotor bild

7 tekniker för att åstadkomma linjär rörelse med elmotorer

Många applikationer för elmotorer handlar om att omvandla en roterande rörelse till en linjär rörelse, t.ex. i ställdon, XY-bord, zoom eller fokus i optiska tillämpningar m.m. Detta kan göras på många olika sätt, med olika för- och nackdelar, och som lämpar sig för olika applikationer. Väljer du fel metod kan du få problem med för dålig noggrannhet, för låg hastighet eller en för dyr totallösning. Väljer du istället rätt kan du bygga en produkt med bättre prestanda än konkurrenternas eller som är prismässigt mer konkurrenskraftig. I bästa fall till och med en kombination av dessa. I denna artikel tittar vi på några vanliga metoder för att åstadkomma linjära rörelser med elmotorer.

Läs mer

Robotarm

Luft och kabel genom stegmotorer med hålaxel

Hybridstegmotor med hålaxelVi är glada att kunna presentera stegmotorer med hålaxel i sex olika storlekar från NEMA 8 (20 mm fyrkant) till NEMA 34 (86 mm fyrkant). Dessa motorer lämpar sig exempelvis i robotar, pick and place-maskiner, medicintekniska instrument och andra tillämpningar där man exempelvis behöver leda luft eller kablage genom motorn. Motorerna finns i utförande med antingen 1,8 eller 0,9 graders stegvinkel. Samtliga är med 2-fas-lindning. Läs mer

Nya planetväxlar från FAULHABER med fördubblad uteffekt!

FAULHABER släpper ytterligare två planetväxlar med betydligt förbättrad prestanda, den tidigare 20/1R växeln får nu sällskap med 26/1R och 32/3R. Läs mer

White Paper: forms of closed loop stepper control

White Paper: Olika metoder för återkopplad styrning av stegmotorer

Stegmotorer används i många olika typer av tillämpningar eftersom de är kostnadseffektiva, enkla att köra och erbjuder högt moment vid låga hastigheter. Tyvärr har de även några nackdelar såsom förlorade steg, lågt moment vid höga hastigheter, resonans och hög strömförbrukning. För att bättre hantera dessa nackdelar har Galil tre olika metoder för att köra en stegmotor i en återkopplad servoloop: Slutpositionskorrigering, återkopplad mikrostegning och att köra stegmotorn som en 2-fas borstlös motor.

I detta white paper förklarar Galil Motion Control hur detta fungerar och när man bör välja de olika typerna av metoder.

g3718v_greeneco-835

Cool och kort stegmotor från LIN Engineering

Vi välkomnar LIN Engineerings senaste skapelse, G3718V till världen! Läs mer

Nya, tysta stegmotorer

Det senaste tillskottet i Lin Engineerings SmoothStep-serie är den nya Whisper Torque Z417-11. Den här motorn är perfekt för applikationer som kräver mjukaste möjliga rörelse med hög noggrannhet. Läs mer

closed_loop_stepper

Ökad prestanda med återkopplade stegmotorer

Moderna motorstyrningar kan inkludera möjligheten att köra stegmotorer med pulsgivare som återkoppling, vilket resulterar i en äkta återkopplad servoloop. Denna typ av motorstyrning liknar mycket hur man styr vanliga 3-fas borstlösa servomotorer, där de tre faserna är förskjutna med 120 elektriska grader. Hos stegmotorer är de två faserna förskjutna med 90 elektriska grader. Några av fördelarna med återkopplad styrning av stegmotorer är betydligt jämnare hastighet, reducerad effektförbrukning jämfört med oåterkopplade stegmotorer och betydligt högre moment vid låga hastigheter än traditionella 3-fas BLDC-motorer. Läs mer

FAULHABER MCST3601

Styrelektronik för FAULHABERs stegmotorer

Att hitta en stegmotorstyrning för små tvåfasstegmotorer med strömmar på ibland mindre än 100 mA kan vara en riktig utmaning. MCST3601 har uppkommit genom ett samarbete mellan FAULAHBER och Trinamic GmbH, specialister på stegmotorstyrningar. Denna styrning är kompakt och flexibel och dessutom perfekt anpassad för FAULHABERS stegmotorprogram.

MCST 3601 med både controller och drivsteg klarar mycket väl av att reglera strömmar från 10 mA upp till 1,1 A och samtidigt kan drivas med en matningsspänning mellan 9 och 36 V. Tack vare den enkla kommunikationen med PC via USB 2.0 kan alla typer av rörelser programmeras med tillhörande programvara. De tio in- och utgångarna tillåter också externa variabler. Eftersom denna styrning är konstruerad för att vara en testplattform kan användaren införa den fördefinierade arkitekturen i sitt eget system, och integrera komponenterna i plattformen på sin egen industriella tillämpning.

MCST 3601 kan dessutom köra stegmotorer i mikrosteg, med stöd för upp till 256 mikrosteg per helsteg. Detta gör det möjligt att öka upplösningen på den roterande eller linjära rörelsen avsevärt, samt att vibrationer från motorn reduceras. Denna möjlighet är särskilt välkommen i optiska applikationer där rörelser ofta ligger i mikrometerområdet.

6 mm stegmotor för optik och medicinteknik

02_fdm_0620Med FDM0620-serien presenterar FAULHABER en stegmotor i minimal storlek i ett motorhus på endast 6mm diameter och en längd på 9,7mm med kontakten inräknad.

Denna motor sätter därmed standarden för kompakta drivsystem. Med denna kombination av minimalt utrymme och maximal kraft, tillförlitlighet och produktionskvalitet, fortsätter FAULHABER sin framgång inom området miniatyriserade drivsystem och expanderar sin stegmotorfamilj i området 6mm till 22mm med ytterligare en medlem.
Läs merAnmäl dig till vårt nyhetsbrev

Jag godkänner att denna webbplats lagrar och bearbetar mina uppgifter enligt vår integritetspolicy. *