Det finns många applikationer som kräver förflyttning i ett plan, eller rörelse längs två vinkelräta axlar. Ett sådant tvådimensionellt system kan utrustas med ytterligare motorer för att öka antalet frihetsgrader. Denna typ av tillämpningar återfinns i allt från positionering av prover för mikroskop och 3D-skrivare till förpackning och materialdispensering. Det vanligaste sättet att åstadkomma rörelse i ett plan är att använda en maskin baserad på ett XY-steg eller ett gantrysystem. Denna typ av system kan ha många nackdelar som täcks senare i denna artikel. Ett alternativ till dessa typer av maskiner är H-roboten, vilken har många fördelar jämfört med XY-steg och gantrysystem. Denna artikel diskuterar för- och nackdelar med att använda en H-robot för plana rörelser såväl som Galils DMC-40×0-firmware för H-robotar. Läs mer
Människoliknande robotar har ett handikapp redan från början eftersom själva rörelserna som krävs för att ta sig fram på två ben är mycket mer komplicerat än att ta sig fram på hjul. Att ta sig fram på två ben kräver en exakt rörelse, något som även vi människor behöver ett första levnadsår för innan vår motorik är så pass utvecklad att vi faktiskt kan gå. För de som både kan och vågar sig på att gå ett par månader tidigare innan alla basala funktioner är tillräckligt utvecklade, som fallskyddsreflexen till exempel, innebär vår gång förhoppningsvis inte fler törnar än ett par blåmärken. När vi väl får till samspelet mellan de cirka 200 muskler som är involverade när vi går, behöver alla dessa samarbeta med komplicerade leder och specialiserade områden i vår hjärna som styr gången. Läs mer
RoboCup är en årlig tävling för att stimulera forskning inom robotteknik och artificiell intelligens och främja samarbetet mellan olika forskarlag. Initiativet drogs igång i mitten av 90-talet, med det officiella målet att skapa ett fotbollslag av autonoma humanoida robotar som på sikt till och med ska kunna vinna över de regerande världsmästarna i fotboll – året 2050 nämns som en möjlighet. Läs mer
Det här kan vara det häftigaste jag sett – den här veckan. Det ska erkännas direkt att detta inte är någon rykande färsk nyhet, men det är likväl bland det häftigaste jag sett. Ett gäng forskare vid institutionen för dynamiska system och reglering (egen översättning) vid det Schweiziska universitetet ETH Zürich har utvecklat en kub som kan hoppa, balansera och till och med gå genom att använda reaktionshjul. Att förklara i ord hur detta ser ut känns som en onödigt besvärlig uppgift. Ta istället en titt på videon nedan och förundras över hur spännande reglerteknik och motorer kan vara!
Moderna motorstyrningar kan inkludera möjligheten att köra stegmotorer med pulsgivare som återkoppling, vilket resulterar i en äkta återkopplad servoloop. Denna typ av motorstyrning liknar mycket hur man styr vanliga 3-fas borstlösa servomotorer, där de tre faserna är förskjutna med 120 elektriska grader. Hos stegmotorer är de två faserna förskjutna med 90 elektriska grader. Några av fördelarna med återkopplad styrning av stegmotorer är betydligt jämnare hastighet, reducerad effektförbrukning jämfört med oåterkopplade stegmotorer och betydligt högre moment vid låga hastigheter än traditionella 3-fas BLDC-motorer. Läs mer
Biologiska läkemedel är läkemedelsindustrins framtid. Varje år sker banbrytande framsteg och läkemedel anpassade efter våra individuella genetiska förutsättningar, tros inte vara långt borta.
Mitt i denna revolution står det svenska företaget Gyros Protein Technologies AB, baserade i Uppsala. I stort sett alla stora läkemedelsbolag som utvecklar och tillverkar biologiska läkemedel, använder sig redan av deras så kallade immunoassayplattform, ett system för att köra prover inom till exempel prekliniska och kliniska prövningar. Och med nyheten Gyrolab xPlore har företaget lyckats ta fram en produkt som sänker trösklarna för att ännu fler labb världen över ska kunna ta del av deras revolutionerande plattform i jakten på att lindra och bota sjukdomar. Läs mer
I dagarna släppte PiezoMotor en komplett controller/driver, särskilt anpassad för deras piezoelektriska motorer i serien Piezo LEGS®. Enheten, som har fått namnet DMC-30019, är baserad på DMC-3x01x ”pocket motion controller” från Compotechs samarbetspartner Galil Motion Control. Läs mer
Att hitta en stegmotorstyrning för små tvåfasstegmotorer med strömmar på ibland mindre än 100 mA kan vara en riktig utmaning. MCST3601 har uppkommit genom ett samarbete mellan FAULAHBER och Trinamic GmbH, specialister på stegmotorstyrningar. Denna styrning är kompakt och flexibel och dessutom perfekt anpassad för FAULHABERS stegmotorprogram.
MCST 3601 med både controller och drivsteg klarar mycket väl av att reglera strömmar från 10 mA upp till 1,1 A och samtidigt kan drivas med en matningsspänning mellan 9 och 36 V. Tack vare den enkla kommunikationen med PC via USB 2.0 kan alla typer av rörelser programmeras med tillhörande programvara. De tio in- och utgångarna tillåter också externa variabler. Eftersom denna styrning är konstruerad för att vara en testplattform kan användaren införa den fördefinierade arkitekturen i sitt eget system, och integrera komponenterna i plattformen på sin egen industriella tillämpning.
MCST 3601 kan dessutom köra stegmotorer i mikrosteg, med stöd för upp till 256 mikrosteg per helsteg. Detta gör det möjligt att öka upplösningen på den roterande eller linjära rörelsen avsevärt, samt att vibrationer från motorn reduceras. Denna möjlighet är särskilt välkommen i optiska applikationer där rörelser ofta ligger i mikrometerområdet.
Galil lanserar en ny firmware-release, revision 1.2, för DMC-40×0 och DMC-41×3. I och med denna release dubbleras programminnet från 2000 x 80 tecken till 4000 x 80 tecken, samtidigt som det totala antalet arrayelement ökar från 16 000 till 24 000.
DMC-40×0 är en fristående controller i metallhus som presterar maximal prestanda med specifikationer som tillåter encoderfrekvenser på upp till 22 MHz, servosampling på ner till 32 µs och kommandotolkning på ner till 40 µs för användarprogram.
Du har valt en stegmotor utifrån motortypens många bra egenskaper. Du har valt rätt storlek utifrån momentkurvan i databladet. Du har valt lindning utifrån den spänning och ström du har att tillgå. Du har kopplat upp, testkört – och förtvivlat.
Det står ju klart och tydligt i databladet att spänningen ska vara 4,5 V, så varför kommer motorn inte upp i varv, inte ens i närheten, vid denna matningsspänning? Lugn, vi hjälper dig att reda ut begreppen och välja rätt matningsspänning för din stegmotordrift.